KNJIŽEVNA NAGRADA TPORTALA

Tportal 15. put raspisao natječaj za najbolji hrvatski roman

31.01.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Tportal je raspisao svoj petnaesti natječaj za najbolji hrvatski roman, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade pripast će 50 tisuća kuna

O dobitniku 50 tisuća kuna vrijedne književne nagrade tportala odlučuje peteročlani žiri koji čine kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, ujedno predsjednica žirija.

Žiri će najprije odabrati 11 polufinalnih, zatim pet finalnih naslova, a ovogodišnja dobitnica ili dobitnik bit će poznati u lipnju.

U konkurenciju za književnu nagradu tportala ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini (u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021.), a mogu ih prijaviti izdavači ili autori od 1. do 20. veljače 2022.

klik

Formular prijavnice

Detalji o uvjetima natječaja i izboru dostupni su u Pravilniku natječaja, a sve o tijeku natječaja pratite na tportalu. Prvi put ove godine, Književna nagrada tportala donosi sa sobom i dodanu vrijednost u obliku audio izdanja pobjedničkog romana na platformi Book&Zvook.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je četrnaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim proglašen roman 'Mladenka kostonoga' pisca Želimira Periša u izdanju OceanMora.

  • +5
Želimir Periš Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Godinu ranije nagrađen je Damir Karakaš za roman 'Proslava' u izdanju OceanMora. Godine 2019. dobitnik književne nagrade tportala bio je Nikola Petković za roman 'Put u Gonars' u izdanju Profila, dok je Dubravka Ugrešić za roman 'Lisica' u izdanju Frakture nagrađena 2018. godine. Prije nje, 2017., pobijedio je Kristian Novak s romanom 'Ciganin, ali najljepši' (OceanMore). To mu je bio drugi put da je osvojio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman 'Adio kauboju' (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži' (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman 'Anastasia' (Durieux), Tahir Mujičić za roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' (AGM), Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za 'Doba mjedi' (Tim Press).

  • +12
Žiri književne nagrade roman@tportal.hr Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić