Brtonigla

Toons&Tunes festival spaja strast prema vinilima i kolekcionarstvu

03.05.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Ovog vikenda u Brtonigli u Istri najavljen je Toons&Tunes festival, ambiciozni projekt koji spaja strast prema vinilima i kolekcionarstvu (stripa i vinila), a koji će ugostiti neke od najznačajnijih regionalnih umjetnika

Toons&Tunes je za svoje premijerno izdanje odabrao nekadašnji mlin i tvornicu tjestenine, današnju Turističku zajednicu Brtonigle, odnosno predivno zdanje koje se prostire na tri etaže i koje će na 3 dana udomiti velikane poput Milana Trenca, strip crtača i ilustratora čiji su radovi krasili stranice NY Timesa, Wall Street Journala, Forbesa i Fortunea, a prema čijoj je slikovnici nastao Blockbuster "Noć u muzeju". Potom Stevana Subića, jednog od najtraženijih regionalnih crtača koji je slavu stekao crtajući za DC, američku izdavačku kuću, neke od bezvremenskih junaka poput Connana, Tarzana, Sherlock Holmesa, a trenutno ilustrira ciklus stripova pod nazivom The Riddler: Year One – o jednom od najvećih Batmanovih negativaca – Riddleru. Kolegi iz Srbije pridružuje se Leo von Punkerstein posebnim izdanjem serijala Le Dernier Dragon (Posljednji Zmaj), epizoda L'Ordre de Drac (Red Drakova) scenarista Jean Pierre Pecaua, dok će domaće snage još zastupati strip kolektivi Farto i Strip Prefiks, kao i najveća platforma nezavisnog stripa, Komikaze.

Vrijedi spomenuti da iz Srbije s posebnim izdanjem podcasta stiže Stripovedač. Uz izložbe, panel diskusije o strip izdavaštvu, budućnosti stripa i vinila, radionice na temu stripa i vinila (vinyl basics, sinkronizacija crtića, strip radionice za djecu i odrasle), druženje s crtačima, glazbene razgovore uz Barbića i Matića, dva kata izložbeno prodajnog prostora, posjetitelji će imati prilike pogledati neka od najboljih ostvarenja iz selekcije Animafesta. Radi se o drugom najstarijem festivalu animiranog filma u svijetu te svakako jednom od najznačajnijih u Europi koji je slavu stekao zahvaljujući cijenjenoj Zagrebačkoj školi animiranog filma.

  • +2
Toons&Tunes Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Visit Brtonigla Verteneglio

U duhu festivala glazbu biraju i vrte na pločama probrani internacionalni znalci Kool S (Hr), Wandervogel (It), DJ Škripa (Sr), Meniga (Hr), Šajeta (Hr), DJ Dazz (Hr), Birradiski (Si) i Gram Zvuka (Hr), dok posjetitelji, uz pucketanje ploča, mogu uživati u craft pivima, vrhunskim istarskim vinima ili kušati delicije popularnog istarskog food trucka Poluotoka, javljaju nam organizatori.

Još malo razonode festivalu donosi Mario Kovač svojom Kviznom situacijom usmjerenom upravo na strip i glazbu, dodaju.

Projekt je sufinanciran od strane Općine Brtonigla Verteneglio, kao i TZ Brtonigla Verteneglio.

Toons&Tunes Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press