15. frka

Dodijeljene nagrade mladim filmašima na ADU

03.05.2023 u 13:54

Bionic
Reading

15. izdanje Filmske revije Kazališne akademije, koje se odvijalo na dvije zagrebačke lokacije, okončano je podjelom 14 nagrada najboljim filmovima i mladim filmašima te jednim posebnim priznanjem

U nedjelju, 30. travnja, svečanom dodjelom nagrada zatvorena je 15. FRKA – Filmska revija Kazališne akademije. Nakon više od 50 prikazanih studentskih radova, nagradu su osvojila najbolja filmska ostvarenja prema mišljenju stručnog žirija koji su činili redateljica Jasna Nanut, glumica Ksenija Marinković, montažer Tomislav Stojanović, producent Matija Drniković i snimatelj Marinko Marinkić.

Nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma osvojio je David Gašo za film Šumica, nagradu za najbolju režiju igranog filma također David Gašo za film Niska trava, a posebno priznanje za glazbu osvojio je Borna Maksan za glazbu u filmu Niska trava. Za isti film Tin Ostrošić dobio je i nagradu za najbolje snimanje. Najboljom glumicom proglašena je Rea Bušić za ulogu u filmu Nije pristojno plesati po grobu redateljice Ane Šiškov. Nagradu Jasmin Telalović za najboljeg glumca odnio je trio projekta Videbox - Karlo Vorih, Ivor Lapić i David Bakarić.

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Karlo Vorih za film Jesen našeg ljeta. Grand prix Lukas Nola za najbolji film osvojili su redatelj David Gašo i producentica Marta Eva Mećava za film Niska trava. Nagradu Nikola Ivanda za najbolji TV format dobili su Karlo Vorih, Ivor Lapić, Marko Bičanić i David Bakarić za seriju Videobox. Najboljom montažerkom proglašena je Lucija Strugar za montažu filma Moj Nikola, a nagradu za najbolji dizajn zvuka Martin Semenčić dobio je Dino Ljuban za film Niska Trava. Nagradu za najbolju scenografiju odnio je Jan Herenčić za film Niska trava, a nagradu za najbolju kostimografiju osvojila je Jana Friščić za film Nije pristojno plesati po grobu. Nagradu za najbolju masku dobila je Ivana Lončar za film Moj Nikola

Filmska revija Akademije dramske umjetnosti otvorena je u petak, 28. travnja, u kinu Kinoteka, svečanom ceremonijom otvaranja koju su vodili Tea Harčević i Vid Čosić. Program se u subotu i nedjelju nastavio na Akademiji dramske umjetnosti, gdje se po prvi put održao Produkcijski dan. Kako bi se šira javnost bolje upoznala s produkcijom i pozicijom producenta na Produkcijskom danu gostovalo je šestero iznimno uspješnih profesionalaca iz regije koji su tijekom zanimljivog panela odgovorili na veliko pitanje - TKO JE PRODUCENT?

  • +4
Zatvorena 15. FRKA Izvor: Licencirane fotografije / Autor: nn

Na panelu su govorili Ankica Jurić Tilić, najuspješnija hrvatska producentica igranih filmova i dramskih serija poput Zvizdana, serijala o Koku i Područja bez signala, Gorazd Slak, kreativni producent najpopularnijih televizijskih formata i showova poput Plesa sa zvijezdama, Big Brothera, Farme i Supertalenta te nekadašnji programski direktor slovenskog POP TV-a, zatim Jelena Mitrović, producentica najznačajnijih srpskih arthouse filmskih naslova koji su osvojili nagrade na prestižnim festivalima poput Berlina i Sundancea (Otac, Krugovi, Klip), Nerma Mehadžić diplomirana producentica s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji reklamnih spotova, Amira Kudumović, sarajevska filmska i kazališna producentica i Nebojša Jovanović filmski teoretičar i producent brojnih filmskih festivala.

Gosti su uveli posjetitelje u svijet filma, reklama i festivala. Osim panela, organiziran je i Meet&eat domjenak na kojem su se učenici, studenti i profesori mogli bolje upoznati i porazgovarati o budućnosti produkcije. Održan je i masterclass Od studenta do producenta s producentom Ivanom Kelavom koji je govorio o svojem profesionalnom putu koji je započeo u Zagrebu, a nastavio u velikom Londonu. U sklopu Produkcijskog dana dodijeljena mu je nagrada za najboljeg diplomca, odnosno bivšeg studenta produkcije koji je u posljednje dvije godine ostvario značajne uspjehe.

Osim projekcija filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u glavnom programu, popratni program uključivao je zanimljive radionice, predstavljanje studentskih inicijativa (KRADIO, udruga F420), filmski kviz s Androm Vrdoljakom i mnoge druge.