RASKORAK S GRADOM

Tonči Bilić odlazi iz HNK Split zbog financija

08.05.2014 u 18:11

Bionic
Reading

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Tonči Bilić odlazi s te dužnosti 1. srpnja ove godine i pritom neće koristiti mogućnost drugog zaposlenja u HNK Split, niti od Grada Splita potražuje ikakvu odštetu, priopćeno je u četvrtak poslije podne iz ureda splitskog gradonačelnika. Oglasila se i ministrica Andrea Zlatar Violić

Pojašnjeno je kako je riječ o sporazumnoj odluci splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara i intendanta Bilića

Odluka je donesena nakon sastanka u četvrtak, na kojemu je utvrđeno, kako se navodi u priopćenju, 'da ne postoji mogućnost usklađenja intendantove vizije umjetničkih potreba splitskog teatra s financijskim mogućnostima Grada'.


Gradonačelnik Baldasar zahvalio je Biliću na dosadašnjoj suradnji i umjetničkom doprinosu u radu HNK.

Maestro Bilić ostaje ravnatelj Splitskog ljeta koje ove godine slavi 60. obljetnicu, stoji u priopćenju. Za ravnatelja Splitskog ljeta imenovalo ga je Ministarstvo kulture na dvogodišnji mandat u listopadu 2012. godine.

Zlatar Violić: Bilićev odlazak otvara raspravu o razvojnoj strategiji Splita

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izrazila je danas žaljenje zbog odlaska Tončija Bilića s dužnosti intendanta splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta, istaknuvši da 'razlozi njegove odluke otvaraju raspravu o razvojnoj strategiji grada Splita'.

'Izuzetno mi je žao, zato što smatram da je Tonči Bilić u ovom trenutku jedna od najjačih umjetničkih figura na hrvatskoj kazališno–glazbenoj sceni. Razlozi njegove odluke otvaraju raspravu o razvojnoj strategiji grada Splita, a u koju će se Ministarstvo kulture sigurno uključiti', rekla je Hini ministrica Zlatar Violić.

Što se tiče uvjeta njegova odlaska, ministrica je istaknula kako je "iz priopćenja sasvim jasno da Tonči Bilić nije i neće iskoristiti ijednu mogućnost iz tzv. 'spornog ugovora'".

Danas je iz ureda splitskog gradonačelnika Ive Baldasara priopćeno da intendant splitskoga HNK odlazi s te dužnosti 1. srpnja ove godine te da je riječ o sporazumnoj odluci gradonačelnika i intendanta.

Odluka je donesena nakon današnjega sastanka na kojemu je utvrđeno da ne postoji mogućnost usklađenja intendantove vizije kazališta s financijskim mogućnostima grada.

Bilić ostaje ravnatelj Splitskog ljeta koje ove godine slavi 60. obljetnicu.

Baldasar: intendant Bilić odlazi zbog financijskih razloga

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar večeras je izjavio da je razlog odlaska intendanta HNK-a Tončija Bilića s te dužnosti 1. srpnja, financijske naravi, jer grad ne može platiti ono što Bilić misli da Split zaslužuje.

'Gospodin Bilić kao umjetnik ne može odustati od svoje umjetnosti i od svojeg načina izražavanja, a mi, nažalost, to ne možemo platiti, jednostavno nemamo novca za takav pristup onome što on misli da i on i HNK zaslužuju', rekao je Baldasar novinarima odgovarajući na upite u vezi s današnjom odlukom Bilića da napusti intendansku dužnost.

Po Baldasarovim riječima između grada i intendanta Bilića nije bilo nikakvih drugih prijepora i postojalo je međusobno razumijevanje.

'Poštujem Bilićev umjetnički rad, ali sam morao razmišljati o financijama. Bilić je mislio da Split zaslužuje jedan drugi umjetnički izričaj, ja se slažem, ali preskupo je', kazao je Baldasar.

Baldasar je najavio kako bi u najpovoljnijoj varijanti splitski HNK novog intendanta mogao dobiti krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine.