POKRENUTA POTRAGA

Tko su junaci s fotografija i plakata izložbe Refleksije vremena?

04.04.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Izložba Refleksije vremena 1945–1955. autorice Jasmine Bavoljak postavljena je u galerijskom prostoru Sveta Srca Arheološkog muzeja Istre (AMI). Dio izložbe, čiji postav se može razgledati u Puli do 5. svibnja, jesu i brojne, dosad neobjavljene, fotografije iz tog razdoblja u vlasništvu Hrvatskog državnog arhiva.

'Tko su djeca s kapama od novina na plakatu za pulsku izložbu? Jesu li to istarska djeca koja uživaju u ljetnim radostima? Jesu li to vaši preci, rođaci, prijatelji, susjedi, poznanici? Jeste li to vi?', zaintrigiralo je djelatnike muzeja, koji se nadaju da će se netko od posjetitelja prepoznati. Naime, potaknuti velikim brojem upita vezanih uz to tko su osobe prikazane na plakatima i gdje se nalaze danas, AMI je pokrenuo potragu.
'Za vrijeme izložbe u Zagrebu već su otkrivena neka imena i priče povezane s fotografijama. Prema arhivskim izvorima, vjeruje se da je jedan od dječaka s pulskoga plakata Vjekoslav Dušić, snimljen 2. kolovoza 1946., na zasad nepoznatoj lokaciji u Istri.

Pozivamo sve koji se prepoznaju na fotografijama da nam se jave i podijele s nama svoje uspomene vezane uz nastanak fotografije. Onoga tko nas dovede do junaka ove priče nagraditi ćemo katalogom izložbe i titulom prijatelja kuće te će čitavu godinu imati besplatan ulaz na sve izložbe u Klovićevim dvorima i Arheološkom muzeju Istre', poručuju iz Arheološkog muzeja Istre, koji je jedan od suorganizatora izložbe.

Naime, izložba kao rezultat desetogodišnjeg stručnog i znanstvenog istraživačkog rada kustosice Jasmine Bavoljak prikazuje više od 300 eksponata – slika, grafika, skulptura, plakata, fotografija, dokumenata, knjiga, časopisa i predmeta iz svakodnevnog života, koji su posuđeni iz različitih institucija širom Hrvatske, a značajan dio materijala za ovu prigodu izvađen je i iz depoa pulskog Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.
U sklopu izložbe, koja je otvorena svakodnevno od 9.00 do 21.00 sat, posjetitelji također mogu razgledati i po prvi put izložene Titove osobne predmete, poput pribora za brijanje, putnog seta za piće, šešira, cigara, kao i luksuznih predmeta poklonjenih Titu.