BOGAT GLAZBENI I DRAMSKI PROGRAM

'Tko se boji Virginije Woolf' premijerna predstava 19. sezone Kazališta Ulysses

10.07.2019 u 09:36

Bionic
Reading

Devetnaestu sezonu Kazališta Ulysses otvorit će 12. srpnja na Malom Brijunu koncert Rade Šerbedžije, Zapadnog kolodvora i prijatelja, a u središtu ovogodišnjega programa bit će premijera komada "Tko se boji Virginije Woolf" 27. srpnja u režiji Lenke Udovički

'Komad koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, 'Tko se boji Virginije Woolf' ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire, te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature', stoji u najavi.

U središtu su priče Martha i George, sredovječni bračni par koji u sitne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu, nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije.

'Strast upisana u redove i između redaka mučnih, ali duhovitih dijaloga protagonista Virginije Woolf s jednakom svježinom, svojstvenom djelima koja nadilaze kulturološke razlike, osvaja emocije publike da bi se potom njima superiorno poigrala', ističe se u najavi.

Martu i Georgea igraju Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija, a u ulozi Nicka i Honey alternirat će Milan Marić/Ljubomir Bulajić/Martin Grđan, odnosno, Romina Tonković/Nika Ivančić.

  • +9
Rade Šerbedžija i prijatelji u Lisinskom Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Predstava je koprodukcija Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. Režira je Lenka Udovički, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostime osmišljava Bjanka Adžić Ursulov, a scenografiju Stefano Katunar. Glazbu rade Davor Rocco i Nigel Osborne, a svjetlo oblikuje Andrej Hajdinjak.

Premijera je 29. srpnja na Tvrđavi Minor, pretpremijerne su izvedbe 26., 27. i 28. srpnja, a do konca sezone predstava će se još moći pogledati i 30. srpnja, te 2. i 3. kolovoza.

Sezonu 12. srpnja otvara koncert osnivača Kazališta Ulysses Rade Šerbedžije kojemu će se, uz pratnju benda Zapadni kolodvor, na bini tradicionalno pridružiti niz gostiju, prijatelja tog glumca. Davor Gobac i Psihomodo pop održat će koncert 13. srpnja, kada će na Brijunima izvoditi svoje nezaboravne hitove kao što su 'Frida', 'Ramona' i 'Ja volim samo sebe', s prvog albuma 'Godina zmaja' koji je upravo obilježio svoju 30. godišnjicu.

Na Brijune 16. srpnja dolazi Zijah Sokolović s kultnom predstavom 'Glumac... je glumac... je glumac'. Sokolović je na Velikom Brijunu i 24. srpnja s predstavom 'Lijevo desno glumac', za koju su kritičari napisali da je duhovita, kabaretski atraktivna, filozofski duboka i da uči gledatelje shvatiti da su i oni 'glumci u svom teatru', te da mogu biti umjetnici u svom životu.

Za brijunsku publiku Nebojša Dugalić izvest će 23. srpnja monodramsku adaptaciju romana F.M. Dostojevskog 'Ispovijest Dmitrija Karamazova', u produkciji Opera&Theatre Madlenianum iz Beograda. Ulysses će ugostiti i dvojac Žlice & gitara, Nikolu Nedića i Marija Joveva, s predstavom 'Cabaret - koncert za žlice i gitaru', koji će trubadurski, uz žlice, gitaru i mandolinu ispričati svoju priču.

Glumci Vojo Brajović i Sergej Trifunović dolaze s predstavom 'Voz' Cormaca McCarthyja u produkciji Zvezdare Teatra iz Beograda.

I ove godine, na Brijunima igraju velike uspješnice iz prethodnih sezona Kazališta Ulysses; Euripidove 'Bakhe', 'Shakespeare ljetne noći - varijacije', 'Antigona – 2000 godina kasnije' i 'Kralj Lear', s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

  • +8
Generalna proba predstave kazališta Ulysses Antigona - 2000 godina kasnije Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

U glazbenom dijelu programa, 'Ulyssesovi dani klavira' od 12. do 15. kolovoza donose nastupe Matthewa Mayera (SAD), Antonije Pacek (Austrija), 'Silence' iz Slovenije, te Karla Hubaka i Charlene Farrugia (Malta), a zatvorit će ih 18. kolovoza na Tvrđavi Minor Matej Meštrović velikim koncertom s Južnočeškom filharmonijom.

Kao posljednji glazbeni doživljaj sezone najavljen je koncert Vlatka Stefanovskog na Malom Brijunu 19. kolovoza, a sezonu 30. i 31. kolovoza zatvara gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu s predstavom 'Tko pjeva zlo ne misli'.