NOVI INTENDANT

Tko će naslijediti Frljića u riječkom HNK-u?

09.06.2016 u 09:57

Bionic
Reading

Nakon što je redatelj Oliver Frljić na sredini svog burnog mandata i brojnih političkih provokacija neočekivano podnio ostavku na mjesto intendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca i zatim se pridružio timu za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture, glavno pitanje u kazališnoj zajednici postalo je tko će biti novi intendant riječkog kazališta i hoće li svojim programskim smjernicama nastaviti ideju svog prethodnika ili će repertoarno zavrtjeti riječku kuću u drugom, klasičnijem smjeru

Na natječaj za intendanta riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca za sada se prijavilo dvoje kandidata – Marin Blažević, v.d. intendanta i aktualni ravnatelje riječke Opere, i glumica Ana Vilenica, također Riječanka, međutim, budući da je natječaj otvoren od 25. svibnja do 10. lipnja, moguće je da se u trku uključe i neki drugi kandidati.

V. d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, koji je ujedno i aktualni ravnatelj riječke Opere, potvrdio je za tportal da se javio na natječaj za intendanta riječkog kazališta, što je i očekivano s obzirom na to da je s bivšim intendantom Oliverom Frljićem pisao program.

'S obzirom na to da sam zajedno s Oliverom Frljićem pisao program 'Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci 2015. – 2018.', jasno je da od tog programa neću odustati i da ću nastaviti ići putem, kojim bi i on vjerojatno išao. Također, nastavit ću surađivati s Frljićem i na budućim projektima. No kako je nastupilo novo vrijeme, programska strategija ostaje ista, ali se taktike nužno mijenjaju. To ne znači da će vlasti, ma koja ona bila, s riječkim kazalištem biti lakše. Naravno, namjeravam predložiti i realizirati program, koji će biti prepoznatljivo moj i mojih suradnika', poručio je Marin Blažević.

Druga kandidatkinja Ana Vilenica, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, podrijetlom iz Rijeke, koja je široj publici najpoznatija po TV serijama 'Ponos Ratkajevih', 'Dolina sunca' i 'Mamutica', također nam je potvrdila da se prijavila na natječaj, otkrivši da je oduvijek imala sklonosti prema organizaciji i produkciji, ali joj je ranije nedostajalo hrabrosti.

'Mislim da sam sada spremna za taj korak. Skupila sam dovoljno hrabrosti i prijavila sam se na natječaj za intendanticu HNK-a Ivana pl. Zajca, za koje sam emotivno vezana i s kojim surađujem već dugi niz godina. Imam različitih iskustava, primjerice, radila sam autorski projekt 'Čudovište iz ormara' u suradnji s Kazališnom radionicom Malik, i mislim da mogu mnogo dati', kaže Ana Vilenica.

Na pitanje hoće li u slučaju da bude izabrana za intendanticu riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastaviti Frljićevu provokativnu programsku koncepciju, odnosno u kojem bi smjeru razvijala kazališni program riječkog kazališta, odgovorila je da bi se željela vratiti umjetnosti u kazalištu.

'Ne zanima me isključivo agitprop u umjetnosti niti kazalište kao politički poligon za slanje poruka premda sam i sama u alternativnim i često socijalno angažiranim predstavama. U slučaju da budem izabrana za intendanticu, voljela bih vratiti umjetnost u kazalište, podići važnost dramskog teksta i pobjeći od autorskog kazališta koje se zadnjih godina promovira, a na repertoar bih stavila velike, važne naslove. Mislim da je kazalište kolektivna umjetnost i da svi moraju dobiti svoje mjesto', istaknula je Ana Vilenica.

Kada možemo očekivati da će riječki HNK Ivana pl. Zajca dobiti novog intendanta? Kad se pregledaju sve pristigle prijave, Kazališno vijeće na svojoj sjednici potkraj lipnja predložit će svog kandidata. Zatim će Gradsko vijeće Rijeke na sjednici u srpnju glasovati o predloženom kandidatu Kazališnog vijeća, kojeg potom mora potvrditi u roku od mjesec dana ministar kulture. U slučaju da se ministar kulture ne očituje u tom zakonski propisanom roku smatra se da je prijedlog prihvaćen, a ako se očituje, no ne potvrdi predloženog kandidata, dakle, ako ga ne prihvati, tada na funkciji v. d. ravnatelja ostaje dosadašnji v.d. intendanta Marin Blažević, i raspisuje se novi natječaj. No s obzirom na situaciju u zemlji može se očekivati da novog intendanta još mjesecima neće imati tko potvrditi.