KREATIVNE INDUSTRIJE

Tjedan dizajna Zagreb počinje u Laubi

24.04.2014 u 09:41

Bionic
Reading

Lauba, kuća za umjetnost i ljude, od danas do nedjelje bit će domaćin prvog Tjedna dizajna Zagreb. Manifestacija će se otvoriti u 19 sati #tdzgExpo zonom, prodajno orijentiranim predstavljanjem realiziranih i artikuliranih proizvoda, usluga i djelatnosti iz sektora kreativnih industrija iz Hrvatske i regije.

Glavni program manifestacije čine Produkteka, Sudnji dan i Auto®

Najveća konferencija o dizajnu automobila u Europi po šesti puta okupit će desetak predavača. Tema ovogodišnje konferencije su 'Indie automobili' koji nastaju izvan korporativnih stega nošeni strašću i inovacijom. Gosti Auto(r)a su Domagoj Đukec, dizajner eksterijera BMW-a 2 Active Tourer, Kevin Rice, kreativni direktor Mazde, Luciano Bove, dizajner Renaulta i najpoznatiji bloger na svijetu za dizajn automobila, Peter Stevens, profesor na londonskom Royal College of Arts i dizajner supersportskog automobila McLaren F1 te mnogi drugi.

Produkteka, platforma produkt dizajna koja povezuje dizajnere, proizvođače, distributere i inovatore, predstavit će neke od najpoznatijih dizajnera kroz temu 'Samoinicirane dizajnerske prakse'. Gosti predavači su: Elizabeta Novaković (Acro), Maja Roknić (Studio Revolucija), Maja Mesić (Boya), Marko Pavlović (Oblo™ Spheres i Logiq Tower™), Boris Benko (Infographic Box IDS), Filip Gordon Frank, Maša Milovac(Manufakturist) te Marina Razi (Kutumi design).

Sudnji dan, nezavisni festival kreativnih komunikacija, u 13 kategorija nagradit će najbolje kreativce u Hrvatskoj i regiji. Dio programa Sudnjega dana čine i predavanja Davida Bentleyja, Bena Maura, Livia Rajha, Hasana Bajramovića, Damira G. Martina, Milivoja Popovića, Darijana Kalauzovića, Marka Prpića te ZBrush Workshop i Blender UGM radionice.

Cilj Tjedna dizajna Zagreb je umrežavanje, jačanje suradnje te otvaranje strukovnog dijaloga unutar sektora kreativnih industrija. Zato ćete na Tjednu dizajna Zagreb moći sudjelovati u pet panela, neki od njih su: Formula za otvaranje kreativnih suradničkih prostora te Crowdfunding u Hrvatskoj, a i upoznat ćete se s projektima Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) koja je zahvaljujući EU fondovima realizirala 40 projekata vrijednih 15 milijuna eura, projekt ‘Cool Industries for the Creative City’ predstavit će Daniela Angelina Jelinčić, dok će projekte Zajednice za industrijski dizajn predstaviti Ada Kezić. Zajednički projekt Studija dizajna i Hrvatske obrtničke komore predstavit će Mladen Orešić i predstavnik HOK-a, a o projektima Šumarskog fakulteta govorit će Danijela Domljan. Na #tdzg-u govorit će se i o Integraciji dizajna u društvo na primjeru Finske.

Coworking Croatia,
programski partner prvog Tjedna dizajna, pripremio je bogat participatoran program u kojemu će sudjelovati više od dvadeset i pet stručnjaka. Program je podijeljen na četiri cjeline: Coworking i dizajn, Crowdfunding i dizajn, Peer-To-Peer radionice te Aks me anything konzultacije.

Coworking Croatia u sinergiji s prijateljima iz Crowdfunding.hr i Slovenia Crowdfunding u Zagreb dovodi 1.5 milijuna dolara (iskustvom) težak Slovenia Crowdfunding tim i spaja ih s predstavnicima hrvatskih crowdfunding kampanja kako bi zajedno pokušali ustanoviti na koji način pokrenuti domaći crowdfunding tim orijentiran na samoinicirane dizajnerske prakse, a s ciljem realizacije i plasiranja lokalnog proizvoda na globalno tržište. Mi vas vodimo na radionicu ‘Hands-on Crowdfunding campaign’ na kojoj ćete naučiti kako se pripremiti i kako voditi uspješnu crowdfunding kampanju. Voditelji radionice su Luka Piškorič i Jan Vranjek, a održat će se u subotu, 26. travnja, u terminu od 11 do 14 sati

Tjedan dizajna donosi i modni program na kojemu će se predstaviti nekoliko hrvatskih izlagača: Marmelo, Ema & Nalla jewerly, Obekei, Startas i Toxicat te Maks i bi.bi.

Zabavni program počinje svakog dana u 21 sat. Danas će vas zabavljati DJ-i Radija 808, četvrtak je rezerviran za tulum Sudnjeg dana, u petak vladaju CFSN, a u subotu vas ponovo čeka Radio 808 s posebnim programom.

Cijena dnevne ulaznice je 10 kuna, tjedne ulaznice 30 kuna, a članovi Laube ulaz ne plaćaju. Ulaznica uključuje posjet svim događanjima Tjedna dizajna, osim pojedinim radionicama.

Detalje programa možete pronaći na internet stranici #tdzg-a

Tportal.hr će jednog čitatelja nagraditi s ulaznicom za Crowdfunding radionicu te još pet čitatelja s po jednom festivalskom ulaznicom.

Jednu ulaznicu za Crowdfunding radionicu osvojila je Ivana Stanić

Po jednu festivalsku ulaznicu su osvojili:

Marko Gverić
Zorana Andrić
Mirna Grubišić
Matija Capor
Petra Piškor