U BANANI

Tinejdžerski rječnik za pomoć roditeljima

16.09.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Zbunjeni britanski roditelji čija se djeca sporazumijevaju njima nerazumljivim slengom pomoć mogu potražiti u novome rječniku tinejdžerske terminologije

Rječnik pod nazivom Pimp Your Vocab nastao je s ciljem da starijima približi žargon engleske mladeži takozvani 'teenglish'. Autorica rječnika Lucy Tobin na ideju je došla prilikom razgovora sa sveučilišnim profesorom koji nije razumio termin IM-ing, a koji se koristi za razmjenjivanje poruka putem interneta (instant messaging).

No osim sve učestalijih novih izraza vezanih za suvremenu tehnologiju i internet, knjiga nudi i niz drugih riječi koje koriste engleski tinejdžeri, piše Telegraph.com. Od termina koji su se udomaćili i van kraljevskog otoka, a uvršteni su u izdanje tu su sveprisutni kul, zatim wasted, što bi, prevedeno na sleng domaćih tinejdžera, značilo urokan i sick odnosno otkačeno, ludo, pomaknuto.

'Pimp Your Vocab' nije prvi rječnik namijenjen razumijevanju mladih. Ranije ove godine izdavačka kuća Collins je objavila slično izdanje. Hoće li i hrvatskim roditeljima uskoro netko objasniti izraze u banani, brijati i mrak, koje često koriste njihovi školarci, zasad je nepoznato.