LJETNO KINO BAČVICE

Talijanskim filmom 'Skrivena boja stvari' otvoren 11. FMFS

08.06.2018 u 09:30

Bionic
Reading

Talijanskim filmom Silvija Soldinija 'Skrivena boja stvari' u četvrtak navečer je u ljetnom kinu Bačvice otvoren 11. Festival mediteranskog filma Split (FMFS)

Film je prikazan pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu, u natjecateljskom je programu i usredotočen je na Italiju.

Direktor FMFS- a Alen Munitić je prilikom otvaranja festivala otkrio kako su karte za ljetno kino Bačvice bile prodane već jutros, a odlično se prodaju karte i za drugi dan festivala.

'Uspjeli smo u 48 sati napraviti posao koji inače radimo osam dana u ovom prostoru. Večeras počinjemo s kratkim filmom 'Biciklisti', Veljka Popovića, to je film koji je nastao prema motivima Vaska Lipovca, a sve se nastavlja talijanskim filmom 'Skrivena boja stvari'', kazao je Munitić.

Na otvaranju je bila i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović koja je tom prilikom rekla da joj je zadovoljstvo što su u ljetnom kinu Bačvice grada Splita i što se otvara s festivalom koji nosi ime i po gradu Splitu.

'Ovo je doista jedna važna manifestacija koja se u proteklih deset godina dokazala', rekla je Hrgović.

U petak će se prikazati 'Pas' Francuza Samuela Benchetrita, kao i palestinsko-njemački film 'Izvještaji o Sari i Saleemu' Muayada Alayana. U subotu na repertoaru je njemačko-libanonsko-sirijski film Ziada Kalthouma 'Okus Cementa' i talijanski film Marca i Antonia Manettija 'Ljubav i podzemlje'.

  • +13
U ljetnom kinu Bačvice otvoren Festival mediteranskog filma Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Prikazivanje talijanskih filmova nastavlja se i u nedjelju 'Sicilijanskom bajkom' autora Fabia Grassadonia i Antonia Piazze, te španjolskim filmom 'Div' Jona Garana i Aitora Arregija. U programu dugometražnih filmova 11. lipnja tu je još i hrvatsko-slovenski 'Dani ludila' Damiana Nenadića, francusko-libanonski 'Uvreda' Ziada Doueirija, grčko-poljski 'Sažaljenje' Babisa Makridisa, koji je na programu 12. lipnja baš kao i njemačko-sirijsko-libanonski film 'O očevima i sinovima' Talala Derkija.

Turski film 'Leptiri' autora Tolga Karacelika publika će moći vidjeti 13. lipnja, dan poslije izvan konkurencije čileanski film 'Fantastična žena' Sebastiana Lelia i u meksičko-nizozemskoj produkciji 'Time share' Sebastiana Hofmanna. Pretposljednjeg dana festivala moći će se također pogledati filmovi izvan konkurencije i to argentinsko-danski film 'Kraljica straha' Valerije Bertuccelli i paragvajsko-njemačko-brazilski filmski uradak 'Nasljednice' Marcela Martinessija.

Festival zatvara francuski film 'Kino Cirkus: Cirkus izvan granica' autorskog dvojca Netty Radvanyi i Nicosa Argileta, te danski film 'Krivnja' Gustava Mollera.

U programu kratkometražnih filmova Ješke publika će moći vidjeti 'Bicikliste' Veljka Popovića, 'Lovettove' Igora Bezinovića, 'Maricu' Judite Gamulin, 'Northern Hymn' Tina Žanića, 'Silvio zmaj' Lucije Bosančić i 'Party' Ivana Stanića.

U Ješkama je i 'Kontraofenziva' Jakova Nole, 'Tak kak je' Arsena Oremovića, 'Siguran let' Alda Tardozzija, 'Gdje se vrabac skriva kad je hladno' Denisa Lepura i Marka Stanića, 'Mezostajun' Ivana Ramljaka, 'Nice and Cosy' Marka Višnjića, 'U plavetnilo' Antoanete Alamat-Kusijanović i 'Manivald' Chintis Lundgren.

Za nagradu od 11 tisuća kuna ove će se godine u programu Ješke natjecati još i film Igora Jelinovića 'Ultra', Juraja Primorca, 'Marija', Matije Vukšića, 'Čistačica' te Lili Zanete, 'Suton'.

Od srednjemetražnih hrvatskih filmova bit će prikazan 'Pusti Dobre, pusti' Vlatke Vorkapić, '143' Danila Lole Ilića te 'Kamo idemo?' Lidije Špegar. Filmove prikazane na ovogodišnjem FMFS moći će se pogledati u 25 hrvatskih gradova odmah nakon što festival završi, ali i brojne druge filmove s domaćih festivala.

FMFS je otvoren do 16. lipnja, a osim u ljetnom kinu Bačvice program će se odvijati i u kinoteci Zlatna vrata. I ove se godine pokrovitelji festivala su grad Split, Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Turistička zajednica Split i Addiko banka.