FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA

Deset dana najnovijih filmskih hitova na splitskim Bačvicama

07.06.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Festival mediteranskog filma u Splitu, najoriginalnija i jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koju u deset dana trajanja pohodi u prosjeku 20 tisuća gledatelja, započinje u četvrtak u splitskom ljetnom kinu Bačvice. Na ovogodišnjem, jedanaestom izdanju, između ostalog odigrat će se hrvatske premijere dobitnika Oscara i niza dobitnika nagrada na festivalima 'A' kategorije

Festival mediteranskog filma Split otvara 'Skrivena boja stvari' Silvija Soldinija, a u natjecateljskom programu koji će imati fokus na Italiju slijedi prvi mjuzikl o mafiji 'Ljubav i podzemlje', za koji je redateljski dvojac Manetti osvojio pet nacionalnih nagrada, te 'Sicilijanska bajka' premijerno prikazana u Cannesu.

Slijedi priča o zabranjenoj ljubavi između Izraelke i Palestinca 'Izvještaji o Sari i Saleemu' (dvije nagrade u Rotterdamu, zatim sirijsko-libanonski dokumentarac 'O očevima i sinovima' (nagrada žirija na Sundanceu) te hvaljeni turski 'Leptiri' redatelja Tolge Karacelika. Španjolsku kinematografiju između ostalog predstavljat će 'Div', za kojeg su Jon Garano i Aitor Arregi osvojili deset nagrada Goya i priznanje u San Sebastianu, te 'Pas' Samuela Benchetrita', dok je za ljubitelje grčkog novog vala uvršteno 'Sažaljenje' Babisa Makridisa.

Prikazat će se i 'Fantastična žena', za koju je redatelj Sebastian Lelio dobio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, te francusko-libanonska 'Uvreda' Ziada Doueirija, koja je figurirala kao najozbiljniji konkurent.

Izvan konkurencije u Splitu će se prikazati i dobitnik tri nagrade na Berlinaleu 'Nasljednice' (Marcelo Martinessi), zatim meksički 'Time Share' (najbolji scenarij na Sundanceu) i 'Krivnja (najbolji film po izboru publike u Sundanceu i Rotterdamu).

'Ješke' u udarnom terminu

Tradicionalno, uoči projekcija dugometražnih filmova održavat će se program 'Ješka' namijenjen kratkim filmovima, koji je u Splitu posljednjih godina naišao na odlične reakcije publike u postao prilika za brojne premijere i promociju domaćih autora. Samo dan nakon svjetske premijere na Animafestu, u Splitu će ovog četvrtka biti prikazani 'Biciklisti' Veljka Popovića, u kojem su oživjeli poznati likovi slikara Vaska Lipovca, a hrvatsku premijeru novog filma 'Lovettovi' u Split će imati i prošlogodišnji pobjednik Pule redatelj Igor Bezinović, dok će Judita Gamulin će predstaviti 'Maricu'.

Među 'Ješkama' su i novi filmovi Tina Žanića ('Northern Hymn'), Lucije Bosančić ('Silvio zmaj'), Ivana Stanića ('Party'), Jakova Nole ('Kontraofenziva'), Arsena Oremovića ('Tak je, kak' je'), Alda Tardozzija ('Siguran let'), Denisa Lepura i Marka Stanića ('Gdje se vrabac skriva kad je hladno'), Ivana Ramljaka ('Mezostajun'), Marka Višnjića ('Nice and Cosy'), Antoanete Alamat Kusijanović ('U plavetnilo'), Igora Jelinovića ('Ultra'), Juraja Primorca ('Marija'), Matije Vukšića ('Čistačica') i Lili Zanete ('Suton'), te hrvatska koprodukcija 'Manivald' autorice Chintise Lundgren.

'Naši posjetitelji su s oduševljenjem od početka prihvatili ovaj program kao sastavni dio festivala. Dodatnu težinu 'Ješkama' daje i činjenica da smo jedini festival kod nas koji kratke filmove domaćih autora prikazuje u udarnom terminu prije dugometražnog programa, pa se redateljima na taj način nudi jedinstvena mogućnost za dobivanje pljeska pred stotinama gledatelja', kazao je direktor Festivala mediteranskog filma Alen Munitić.

Filmske projekcije osim u čarobnom ambijentu ljetnog kina na Bačvicama i ove godine odvijat će se i u kinoteci Zlatna vrata.