VENECIJA U ZAGREBU

Talijanski filmovi s Mostre u kinu Europa

26.02.2016 u 11:57

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Europa ugostit će treću godinu zaredom program 'Venecija u Zagrebu', u okviru kojega će se od 2. do 6. ožujka prikazati osam filmova s prošlogodišnjeg izdanja tog prestižnog fimskog festivala

Jedan od atraktivnijih naslova je 'Bigger Splash' Luce Guadagnina, u kojemu Tilda Swinton glumi popularnu rock glazbenicu koja se u društvu partnera u malom talijanskom mjestu oporavlja od operacije glasnica. Ono što je trebalo biti mirna svakodnevica mijenja se kada joj dolazi kolega (Ralph Fiennes), koji joj pobuđuje stare uspomene i strasti, što dovodi do sasvim neočekivanih situacija.

Među odabranim filmovima je i 'Iščekivanje' Piera Messine, u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche te 'Ana – Vama za ljubav' Giuseppea M. Guadina, koji je na Mostri osvojio priznanje Coppa Volpi za najbolju glumicu (Valeria Golino).

Tu je i ostvarenje talijanskog redateljskog veterana Marca Bellocchija, 'Moja vlastita krv', najavljen kao mračan i enigmatičan film o uroti, izdaji i korupciji s dvije paralelne radnje smještene u 17. stoljeće i u današnjicu.

Prikazat će se i talijanski kandidat za Oscara, film 'Ne budi zao' Claudija Caligarija koji u pomalo pasolinijevskoj maniri pruža uvid u život talijanske mafije u predgrađima Rima sredinom devedesetih.

Program uobičajeno donosi i restauriranu verziju jednog od talijanskih filmskih klasika - film 'Hoćemo pukovnike' Marija Monicellija iz 1973. godine.

Uz igrane filmove prikazat će se i jedan dokumentarni - 'Najmanja vojska na svijetu' Gianfranca Pannonea o službenoj papinskoj gardi, te jedan mockumentary - 'Ovčice' Alberta Caviglie. Riječ je o 'urnebesnoj i satiričnoj fiktivnoj priči', snimljenoj kao da se radi o dokumentarcu. Film, koji na neuobičajen način pristupa delikatnoj temi antisemitizma, dvostruko je nagrađen na prošlogodišnjoj Mostri.

Filmski program pratit će izložba fotografija dobitnika nagrade Coppa Volpi, koja se na talijanskom festivalu dodjeljuje najboljoj glumici i glumcu već osamdeset godina. Fotografski portreti, koje je ustupila Talijanska državna kinoteka će biti izloženi tijekom trajanja programa u prostorima kina Europa.

Program 'Venecija u Zagrebu' je rezultat suradnje venecijanskog festivala za Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.