ROMAN@TPORTAL.HR

Tahir Mujičić je dobitnik književne nagrade tportala

28.07.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića žiri tportalove književne nagrade proglasio je najboljim u konkurenciji od 42 naslova pristigla na ovogodišnji natječaj roman@tportal.hr

Na svečanom proglašenju dobitnika tportalove književne nagrade roman@tportal.hr u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu Tahir Mujičić preuzeo je nagradu vrijednu 100 tisuća kuna za svoj debitantski roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete'.

Mujičić je autor brojnih kazališnih kritika, ogleda, objavljivao je poeziju, kraću prozu te piše scenarije za TV serije, film, TV-drame i radioigre. Autor je i koautor knjiga drama: 'Porod od tmine', '3jada', '3 stare krame', 'Dvokrležje', 'Mađarski trodram', 'adHOC', 'Kavehaz Torso' i 'A kadet' te autor devet knjiga poezije i jedne knjige proze.

O pobjedniku je odlučio žiri u istom sastavu kao i lani: predsjeda mu Igor Mandić, a ostali članovi su Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić

'Privatno me se snažno dojmilo što je zajednički nazivnik svih djela sumorni pejzaž, opća dešperatnost. Romani oslikavaju scenu punu boleština i jada. Ujedno je to i dijagnoza Hrvatske', rekao je Igor Mandić, predsjednik žirija.

Upravo je to stanje negativnosti i krize o kojemu u brojnim djelima pišu domaći autori dodatni razlog za podršku književnosti i čitanju, rekla je glavna urednica tportala Alemka Lisinski.'Ovom nagradom želimo biti sudionik hrvatske produkcije i zato smatram da je ova nagrada važna'.

Dio te negativne slike nije i djelo ovogodišnjeg pobjednika Tahira Mujičića kojega Mandić uspoređuje sa sitcomom.

'Premda mu je ovo romaneskni prvijenac, ovaj pisac na vrhuncu zrelosti (rođen 1947. u Zagrebu) u njemu je sažeo i do krajnjih mogućnosti izrazio svoje kazališno/dramsko iskustvo, teatarsku/teatrološku spremu, svoj pjesnički ludizam i nadasve humorno osjećanje svijeta', stoji u obrazloženju žirija.


Riječima kako je ponosan što je izabran upravo od strane žirija koji čine stručnjaci, a ne, kako kaže, članovi raznoraznih klanova, Tahir Mujičić zahvalio je na nagradi.

'Zahvaljujem žiriju što se odlučio za moj roman. Drago mi je što su nasjeli na moju duhovitost', šaljivo je zaključio.

U najužoj konkurenciji za književnu nagradu roman@tportal.hr 2013. bili su: Tatjana Gromača s romanom 'Božanska dječica' (Fraktura), Josip Mlakić, 'Planet Friedman' (Fraktura), Pavao Pavličić, 'Muzej revolucije', (Mozaik knjiga) i Igor Rajki, 'Detektor istine' (Knjigomat).

Nagrada roman@tportal.hr dodijeljena je šestu godinu za redom. Lani je najboljim romanom proglašen 'Sanjao sam slonove' Ivice Đikića, a ranije nagrade dodijeljene su romanima 'Adio, kauboju' Olje Savičević Ivančević, 'Vrijeme laži' Sibile Petlevski, 'Tri' Drage Glamuzine i 'Anastazija' Dalibora Šimprage.