REŽIJA SRDANA GOLUBOVIĆA

Svjetska premijera filma 'Otac' s Goranom Bogdanom na Berlinalu

24.02.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Novi film Srdana Golubovića 'Otac', hrvatske manjinske koprodukcije u čijoj je glavnoj ulozi hrvatski glumac Goran Bogdan, imao je svjetsku premijeru na 70. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Ta filmska priča o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda kako bi uložio žalbu ministru za socijalnu skrb nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, prikazana je prvi put pred međunarodnom publikom u subotu, u okviru službenog programa Panorama.

Propeler Film, hrvatski koproducent izvijestio je da je publika velikim i dugotrajnim pljeskom nagradila brojnu ekipu filma koja je u Berlinu predstavila film, u kojoj su uz redatelja bili hrvatski glumac Goran Bogdan te glumci Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski i Vahid Džanković, koscenarist Ognjen Sviličić, producentica Jelena Mitrović te direktor fotografije Aleksandar Ilić.

Svjetska premijera filma 'Otac' na Berlinalu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maja Medić

'Otac' je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, a hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler, a sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.

Srdanu Goluboviću, jednom od najvažnijih srpskih autora svoje generacije, to je treće sudjelovanje u programu tog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi filmovi 'Klopka' (2007.) i 'Krugovi' (2013. Nagrada ekumenskog žirija).

Nakon Berlinala film 'Otac' otvorit će beogradski FEST u četvrtak, 28. veljače, a hrvatska premijera očekuje se u drugoj polovici godine.

Ovogodišnje  izdanje Berlinala traje do 1. ožujka, a tijekom deset dana bit će prikazano oko 350 filmova i održat će se jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu (European Film Market- EFM). Očekuje se da će ga posjetiti oko 500 tisuća ljudi.