KONTROVERZNA OPORUKA

Švicarski muzej neočekivano dobio zaplijenjene umjetnine

09.05.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Cornelius Gurlitt, njemački kolekcionar u doba nacizma, preminuo je u utorak, a oporučno je svoja djela, među kojima su slike Pierra-Augusta Renoira, Pabla Picassa, Marca Chagalla, Emila Nolda i Maxa Liebermanna, ostavio švicarskom muzeju Bern Art

Sin Hitlerova prodavača umjetnina imao je kolekciju koja je procijenjena na milijardu eura.

Gurlittov otac Hildebrand Gurlitt radio je na sakupljanju djela koja su zaplijenjena od Židova ili obitelji koje su nacisti smatrali 'degeneričnima' te ih krali i uklanjali iz njemačkih muzeja.

Skupocjenu kolekciju bavarska vlada konfiscirala je 2012., iz stana njegova sina. Iako je Gurlitt na početku odbijao predati slike, na kraju je promijenio stav te odlučio surađivati s njemačkim vlastima pri utvrđivanju porijekla umjetnina i u inicijativi vraćanja pravim vlasnicima, ako se u procesu ustanovi da su bile ukradene.

Gurlitt nije imao bliske rodbine, a svoju oporuku napisao je samo nekoliko tjedana prije operacije srca, kazao je njegov glasnogovornik Stephan Holzinger

U zbirci od 1.460 radova bila su i djela Pierra-Augusta Renoira, Pabla Picassa, Marca Chagalla, Emila Nolda i Maxa Liebermanna

Voditelji muzeja kazali su kako ih je vijest 'pogodila kao grom iz vedra neba', jer nisu imali nikakve kontakte s Gurlittom.

'Umjetničko vijeće muzeja i direktori iznenađeni su i oduševljeni, ali ne žele negirati činjenicu da veličanstvena kolekcija iznova postavlja pitanja odgovornosti te pravne i etičke prirode', izjavili su u službenom priopćenju.

Sama kolekcija bila je godinama predmet kontroverza i različitih debata, jer je riječ o umjetninama koje su nacisti ilegalno zaplijenili.

Iako Bern Art Museum sada ima vlasništvo nad kolekcijom, odvjetnici Corneliusa Gurlitta, napominju da slike treba vratiti preživjelim nasljednicima žrtava nacističkih zločina.

Nisu sporna umjetnička djela koja je Gurlittov otac nabavio prije nacističke vladavine pa će ona biti otpremljena u Bern. No postoje stotine umjetnina koja će biti osporavane, a vlasti su dale rok od godinu dana da se jave potencijalni nasljednici.

Na kraju 'mračnog putovanja' Gurlittovo ime bit će zabilježeno ispod slika u bernskom muzeju kao hladan podsjetnik na nebrojene bezimene tragične priče.