'3 UJUTRO'

Sven Klobučar performansom 'Uvijek i samo' otvorio svoju izložbu u MSU

08.05.2020 u 00:06

Bionic
Reading

Izvedbom performansa 'Uvijek i samo' hrvatski umjetnik Sven Klobučar u izravnom je prijenosu na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti otvorio svoju izložbu '3 ujutro'

Riječ je o prvoj u nizu izložbi novog ciklusa Muzeja suvremene umjetnosti 'U dijalogu - Zbirka Benko Horvat', koja koncepcijski povezuje suvremene autore s kolekcijom starih, raznovrsnih radova iz Zbirke.

Petnaestominutni performans sjedenja u tišini Klobučar je izveo sučelice odabranim djelima iz Zbirke Benka Horvata i okrenut leđima vlastitim radovima u prostoru MSU galerije, ostvarivši 'nijemi dijalog' između svojih crteža i radova starih majstora te zbirke.

'Bez izražene dinamike i geste, koja je tek nagovještena u lagano uzdignutoj ljevici, poput lika na izloženom bakropisu Čovjek iz naroda Carla Antoninija, dio bakropisne serije iz 1656./1657. godine, da bi navijestio svoju prisutnost, kao duh neprimjetno primjetan', kažu iz MSU-a.

Kako objašnjavaju, izvedbom performansa kao simboličkog čina, umjetnik poništava koncept uobičajenog otvorenja izložbe na kojem se okuplja publika i vlada žamor, te 'sjedeći u tišini ukazuje na misaonu odsutnost u rascjepu između života i smrti, iskazujući uznemirenost vlastitim strahom, pa time sebe stavlja u poziciju medijatora između smrti i straha.'

'Budući da su smrt, agonija, duhovi pokojnika trajna inspiracija Svena Klobučara, tako je i njegov izbor radova 'za dijalog' iz Zbirke Benka Horvata komplementaran: odabrao je ponajprije ljudske likove i minuciozne crteže', dodaju.

Sven Klobučar (Zagreb, 1981.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Najviše radi u mediju crteža, na temu smrti koju interpretira služeći se i referencama na popularnu kulturu – stripove, SF i filmove strave.

Zbirka Benko Horvat, s kojom je ušao u dijalog, donirana je gradu Zagrebu 1946., a pridružena Muzeju suvremene umjetnosti 1955. godine.

Ta je privatna zbirka jedna od rijetkih integralno sačuvanih i formiranih između dva svjetska rata. Sadrži više od 700 predmeta koje je prikupio Benko Horvat, pravnik i financijski službenik po zvanju, a numizmatičar, arheolog, povjesničar umjetnosti i strastveni sakupljač po životnom odabiru.

Izložba, kojoj je autorica koncepta i kustosica Martina Munivrana, može se pogledati u MSU galeriji do 28. svibnja.