tužna vijest

Preminula je Hilary Mantel, prva žena koja je dvaput osvojila prestižnu nagradu Booker

23.09.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Hilary Mantel je dvaput osvojila nagradu Man Booker, i to za prve dvije knjige u trilogiji, Wolf Hall ("Vučja jazbina") i Bring up the Bodies ("Privedite tijela")

Posljednji dio serije, The Mirror & the Light, objavljen je u ožujku 2020., a autorica je bila prva žena koja je dva puta osvojila prestižnu nagradu Booker.

"Duboko smo dirnuti smrću naše voljene autorice, Dame Hilary Mantel, a naše misli su s njezinim prijateljima i obitelji, posebno s njezinim suprugom Geraldom", stoji u priopćenju 4th Estate Booksa.

"Veliki je to gubitak i možemo samo biti zahvalni što nam je ostavila tako veličanstven opus. Trilogija Wolf Hall, prema kojoj je BBC emitirao seriju, opisala je sudbinu Thomasa Cromwella i njegov spektakularni uspon s londonskih ulica do glavnog ministra kralja Henrika VIII.", prenosi Reuters.

Njezin hrvatski izdavač V. B. Z. je o knjizi "Vučja jazbina" objavio: "Wolf Hall Hilary Mantel uzbudljiv je, dinamičan, maestralno napisan povijesni roman smješten u tudorsku Englesku, u vrijeme vladavine kontroverznoga kralja Henrika VIII. Donoseći istovremeno, kroz fikcionalnu biografiju državnika Thomasa Cromwella, prvog grofa od Essexa, snažan i opčinjujuć bildungs-narativ, detaljan prikaz dvorskih intriga kao i svakodnevnog života širokih slojeva te dojmljivo skicirani okvir “velike“, političke povijesti onodobne Europe, Wolf Hall je vjerojatno najkompletniji, vrhunski roman epohe; najbolji dokaz da je žanr još uvijek itekako živ, suvremen i uzbudljiv. Engleska prve polovine šesnaestog stoljeća zemlja je visoke kulture i velikih renesansnih umova, ali i država koju tresu ratovi, bolesti i politička previranja, a bliži joj se i vjerski raskol: zbog nekonvencionalne Henrikove ženidbene politike engleska crkva odvaja se od Rima, a prijete i ozbiljne vanjskopolitičke posljedice. Meštar Cromwell, nekada kovački sin, vuče sve konce; pomno nadzire kraljeve romanse. Nemoguće je predvidjeti gdje će njegove spletke u ime Engleske odvesti kraljevstvo, ali i čitatelja…"

Hilary Mantel rođena je u Derbyshireu 1952. godine, a studirala je pravo na London School of Economics i Sveučilištu Sheffield. Radila je kao socijalna radnica te je živjela u Bocvani i Saudijskoj Arabiji, prije nego što se sredinom 1980-ih vratila u Veliku Britaniju. Udala se za geologa Geralda McEwana 1972. godine. Par se kasnije razveo, ali su se ubrzo ponovno vjenčali.

Nakon što je proveden Brexit, spisateljica - koja je po baki i djedu bila irskog podrijetla - odlučila je zatražiti irsko državljanstvo, a taj je svoj čin pravdala riječima kako želi "ponovno postati Europljanka".

Zagovornike Brexita držala je "nezrelim, licemjernim, podmuklim i često smiješnim oportunistima". Kritizirala je i britansku monarhiju te vlast.

Ukupno je napisala 17 knjiga, uključivo djela koja nisu fikcija