ULAZAK U EU

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Beču

01.07.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Zagrebačka filharmonija dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju proslavlja koncertom u kulturnoj prijestolnici Europe - Beču. Koncert će započeti austrijskom, a nastaviti hrvatskom himnom te službenom himnom Europske unije 'Odom radosti', koja svojim nazivom i uzvišenim tonovima slavi vrijednosti koje zajednica europskih zemalja prenosi na svaku svoju novu članicu

Bit će to središnja proslava pristupanja Hrvatske u EU u Austriji, u središnjem prostoru bečke Vijećnice gdje će biti brojni uglednici iz političkog i javnog života obiju zemalja. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će ugledni maestro Pavle Dešpalj, a solistički nastup imat će proslavljena hrvatska pijanistica Martina Filjak

Koncert će započeti austrijskom, a nastaviti hrvatskom himnom te službenom himnom Europske unije 'Odom radosti', koja svojim nazivom i uzvišenim tonovima slavi vrijednosti koje zajednica europskih zemalja prenosi na svaku svoju novu članicu.

Svečanost će biti uveličana skladbom 'Samba da Camera' hrvatskog skladatelja, predsjednika Ive Josipovića, te Ravelovim 'Koncertom za klavir i orkestar u G-duru' u kojem će solistički nastup imati Martina Filjak. Koncert će završiti velikom Mozartovom 'Jupiter simfonijom', odnosno '41. Simfonijom u C-duru'.

'U organizaciji Veleposlanstva RH u Beču, bit će to najljepši dar kojim će Austrija još jednom potvrditi svoju podršku hrvatskom pristupanju Europskoj uniji, ali i prilika Zagrebačkoj filharmoniji da svojim muziciranjem potvrdi visoku razinu hrvatske glazbene kvalitete i europske kulturne svijesti', stoji u priopćenju organizatora.