TARANTINOVO REMEK-DJELO

Sve što morate znati o 'Paklenom šundu'

17.01.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Jason Bailey napisao je 'Pulp Fiction: The Complete Story of Quentin Tarantino's Masterpiece', knjigu koja donosi analize i eseje svega što trebate znati o legendarnom filmu i redateljskim počecima

Novinar Atlantica, Slatea, Salona i Flavorwirea napisao je svoju prvu knjigu, studiju o klasiku iz 1994. 'Pakleni šund' Quentina Tarantina. Na otprilike 200 stranica svestrani Jason Bailey ne ostavlja niti jedno područje neistraženim, od svih aspekata sagledavanja samog filma do utjecaja i početaka jednog od najcjenjenijih suvremenih redatelja.

Film krcat rasnim epitetima, nasiljem i vulgarnostima izrazito je brzo pronašao vjerne sljedbenike i dosegao kultni status. Unatoč Tarantinovim tvrdnjama da radi 'filmove koji tjeraju ljude na prekid', Bailey je zabilježio da 'Pakleni šund' zbližava ljude. Mlada publika, intelektualni krugovi, kinofili i sineasti, svi su podlegli groznici dijaloga i nelinearne radnje filma. Za njih, kako navodi Bailey, autor je 'uhvatio duh ranih devedesetih godina prošlog stoljeća i gledatelji su ga progutali pohlepno kao da je Royale with Cheese'.

Bailey pronalazi Tarantinove korijene i nudi listu njegovih omiljenih filmova, uključujući 'Blow Out' s Johnom Travoltom 'Switchblade Sisters' i 'Badlands'

Postoji i kolumna koja ukazuje na direktne utjecaje koje je Tarantino prenio u svoj rad. Tu su bilješke o njegovom šegrtovanju u filmskoj industriji, počecima pisanja i putu koji je doveo do 'scenarija koji je sve promijenio'.

Knjiga donosi i detaljnu analizu arhetipova zabilježenih u filmu i arhetipskih prethodnika (jedan od njih je i 'Sharkey’s Machine'), objašnjenje pojedinih scena i dijagram koji prikazuje priču u linearnom proteku radnje.

Čitatelji doznaju sve tehničke pojedinosti snimanja filma, stvari koje su ispunjavale Tarantinovu svakodnevicu tijekom tog procesa (primjerice cigarete Red Apple) te priču o nastanku cijelog soundtracka.
Uz Baileyjeve uvide i opaske, knjiga sadrži i eseje gostujućih pisaca, uključujući Marka Petersa, Aishu Harris Garyja Graffa, koji donose posebnu dimenziju promišljanjima o 'Paklenom šundu'.