BARDOV POMAGAČ

'Sve je dobro što se dobro svrši' Shakespeare nije napisao sam

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2012 16:13
  • Objavljeno 25.04.2012 u 15:44
shakespeare

shakespeare

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock/getty images

William Shakespeare nije sam napisao komediju 'Sve je dobro što se dobro svrši' i u tome mu je najvjerojatnije pomogao Thomas Middleton, pokazala je podrobna analiza vokabulara, rime, stila i gramatike koju su proveli oxfordski sveučilišni profesori

Proučivši komediju znanstvenici su zaključili da su, s obzirom na razlike u stilu i nedosljednosti u tekstu, djelo vjerojatno pisala dvojica autora, prenose britanski mediji.

Profesorica Laurie Maguire tvrdi da je većina djela iz Shakespeareova vremena plod rada skupine autora, no s obzirom na ugled i status slavnoga pisca njegova se djela dosad nije promatralo na taj način.

'Čini se da je ipak riječ o suradnji. Rad pisaca onoga doba bio je sličniji radu skupine pisaca u nekom današnjem filmskom studiju', tvrdi Maguire dodajući kako je prilično uvjerena da se u pisanje slavne komedije upleo još netko.

Istraživanje profesorice Maguire i dr. Emme Smith s oxfordskoga sveučilišta pokazuje da bi taj drugi autor mogao biti Thomas Middleton

Svaki pisac ima svoj jedinstveni 'književni otisak', svojevrsnu stilističku DNK, a podrobnom analizom jezika otkriveni su "markeri" koji upućuju na Middletona.

Rima i ritam nekih dijelova komedije, sklapanje rečenice pa čak i izbor riječi pokazuju da je Middleton imao svoje prste u nastanku drame.

Neke riječi iz djela u to se doba mogu naći samo u Middletonovim dramama. Osim toga, neke didaskalije bliže su Middletonovu nego Shakespeareovu stilu.

U ovakvoj vrsti književne detekcije konačni su zaključci nemogući pa tako neki znanstvenici tvrde da bi moglo biti i drugih "sumnjivaca" poput Johna Fletchera. No Laurie Maguire kaže da stilska obilježja ipak upućuju na Middletona.

Thomas Middleton (1580.-1627.) podrijetlom je bio iz Londona i mlađi od Shakespearea, a u analiziranom tekstu vidi se primjena modernije gramatike. Middleton se proslavio djelima poput 'Prijetvornik0' i 'Žene, čuvajte se žena', a njegovu suradnju sa Shakespeareom dr. Smith uspoređuje sa suradnjom uglednog glazbenika i zvijezde u usponu.

Pitanje autorstva Shakespeareovih djela stalan je izvor sumnji i nagađanja, ali profesorica Maguire ipak kaže da nijedan ozbiljan znanstvenik ne bi tvrdio da Shakespeare nije napisao djela koja mu se pripisuju. No, najnovija istraživanja pokazala su da je postojala svojevrsna suradnja u pisanju drama za elizabetinsko i jakobinsko kazalište. Drame su se pisale brzo pa su u pisanju često sudjelovale cijele družine autora. U takvoj je skupini svaki pisac bio specijalist za jedan segment drame.

Zbog 'bardolatrije', odnosno obožavanja Shakespeareova djela, stvorena je slika o kreativnom geniju koji piše u osami svojega sobička.

Iako je većina Shakespeareovih komedija i drama doista samo njegovo djelo, Maguire tvrdi da je u komediji "Sve je dobro što se dobro svrši" posve sigurno prisutan još jedan autor - čak u tolikoj mjeri da se čini da su na nekim mjestima jedan drugome prepuštali pero.

Možda to potvrđuje i mjesto u komediji na kojemu autor/i pišu o životu kao o klupku u kojemu se isprepliću dobro i zlo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi