animafest

Suzanne Buchan dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije

10.02.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Suzanne Buchan, jedna od najvažnijih suvremenih svjetskih istraživačica i nastavnica animacije, dobitnica je Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, koja će joj biti uručena u lipnju u Zagrebu na 33. izdanju festivala

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb u obrazloženju nagrade ističe da je Buchan "postavila najviše standarde u poučavanju animacije" kao ravnateljica Art and Design Research Institutea (ADRI) te profesorica estetike animacije (Animation Aesthetics) na Sveuličištu Middlesex u Londonu te kao profesorica i voditeljica diplomskog studija animacije na Kraljevskom koledžu.

Buchan je, podsjeća Vijeće, osnovala arhivu Centra za proučavanje animacije (Animation Research Centre) 2000. godine, a animaciju je predavala i u Zurichu, gdje je i doktorirala filmologiju.

Proučavanje animacije, ocjenjuje Vijeće u obrazloženju, zadužila je i kao jedna od osnivačica i urednica časopisa "Animation. An Interdisciplinary Journal", a spada i među osnivače i direktore festivala animacije Fantoche.

U znanstvenom radu posebno se usredotočila na estetiku i teoriju izmijenjenih pokretnih slika (manipulated moving image), zbog čega se posebno posvetila digitalnoj kulturi i eksperimentalnom filmu u vezi s animacijom, uvijek prakticirajući interdisciplinarnost i smještajući animaciju u njezino mjesto u kontekstu kulture, umjetnosti, tehnologije i pokretnih slika kao takvih, pozivajući se stalno na doprinose srodnih znanosti i drugih umjetnosti.

Autorica je knjiga "The Quay Brothers: Into a Metaphysical Playroom" (2011), "Pervasive Animation: An AFI Film Reader" (2013) i "Animated ‘Worlds’" (2006).

Usto, Buchan je mentorica doktorskih istraživanja te autorica brojnih zasebnih znanstvenih i stručnih radova, koji postavljaju standarde suvremenog, medijski i teorijski osviještenog proučavanja animacije.

U njima proučava, primjerice, suvremene tendencije prikaza inuitskog života u kanadskoj animaciji, feminističko viđenje tijela u animiranom filmu, komično u animaciji, teorijske modele proučavanja animacije i druge poticajne teme, a veoma važnim smatra se i njezin kustoski rad na izložbi "Animierte Wunderwelten / Animated Wonderwords u Zurichu" (2015–2016), dodaje se u priopćenju Animafesta.

Nagrada će dobitnici biti uručena na 33. Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafestu, koji će se održati od 5. do 10. lipnja, a Suzanne Buchan bit će i glavna izlagačica na Međunarodnom znanstvenom skupu Animafest Scanner X 2023 koji će se održati od 6. do 7. lipnja.