MOVE this HOUSE

Suvremena umjetnost u arhitekturi: Riječki umjetnici pomaknuli su kuću

22.05.2023 u 09:42

Bionic
Reading

U subotu, 20. svibnja 2023. godine riječki umjetnici otvorili su izložbu pod nazivom MOVE this HOUSE

Radove su predstavili:

Damir Stojnić, Igor Rukavina, Branko Cerovac, Boris Burić, Jasna Šikanja, Melita Sorola Staničić, Goran Štimac, Vid Barić, Marta Licul, Romina Tominić, Zdravko Milić, Toni Mestrović, Ivana Butković, Roman Uranjek, Mitar Matić, Vladimir Tomić Mosk, Jatun Risba, Antonio Kiselić Ledinsky, Željko Jančić, Ivo Vicić Arex, Goran Nemarnik, Izabela Peculić, Daniel Devlin, Lance Tabraham, Cvetka Hojnik, Gašper Jemec, Vladimir Gudac i Vladmir Dodig Trokut, Aleksij Kobal, Darko Brajković i Pasha Amaro.

Izložbu je posjetilo više od stotinu gostiju, stoji u priopćenju, a bili su nazočni i Ivo Usmijeni, osnivač i predsjednik upravnog odbora JGL, poduzetnik Boris Kordić, bivši ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj, načelnik Mošćeničke drage Rikardo Saraj, švedski umjetnik Julian Bilbrajer, a podršku projektu dala je i riječka umjetnička scena; Čarli Čargonja, Edvin Liverić i ostali.

Uzvanici su pokazali velik interes za otkup umjetničkih radova a ugovorena je i umjetnička rezidencija, dodaje se u priopćenju.

Nastupila je i umjetnica Pasha Amaro koja je svojim izuzetnim vokalnim sposobnostima izazvala oduševljenje prisutnih.

Izložbom MOVE this HOUSE, neformalna inicijativa Rijeka Underground učinila je preokret uobičajenih prostora stanovanja u prostore suvremene umjetnosti, spajajući umjetnost i suvremenu arhitekturu odnosno vanjski i unutarnji prostor u novom senzibilitetu. Umjetničke intervencije u prostoru, video radovi, zvučne instalacije i ostali mediji time nadilaze uobičajenu dimenziju koja je do sada bila standard umjetnosti u stambenim prostorima. Suvremen životni prostor postaje umjetnička galerija koja na sveobuhvatan način govori o vlasniku, stanarima, senzibiltetu, estetikama i porukama koje kroz umjetnost predstavljaju.

Ideja Umjetnost u Arhitekturi nastala je spojem vodstva Rijeke Underground: Daniele Urem, umjetničke direktorice, Igora Rukavine, arhitekte, Damira Stojnića, umjetnika i Branka Cerovca, povijesničara umjetnosti.

Radi se o stvaranju dijaloga između konvergentnih disciplina umjetnosti, arhitekture i stila života na temelju teme "stanovanja". Izložba se bavi unutarnjim prostorom kao mjestom umjetničkog i osobnog izražavanja, kombinirajući ga sa suvremenim konceptima stanovanja i stanovanja u dvadesetom i dvadeset prvom stoljeću. Izložbom su obuhvaćene slike, skulpture i instalacije te fotografije i video. Mjesto izložbe je ujedno i predmet izlaganja, odnosno sama kuća rad je riječkih arhitekata / R . M . A. / Rukavina, Meničanin, Antony / interijer M.C. Grupa, stoji također u priopćenju.

U jesen 2023. godine MOVE this HOUSE nastavit će svoj rad u drugoj po redu kući u Hrvatskoj, u Istri. Više informacija može se vidjeti i na stranicama CCA ili na FB profilu.