DOMAĆE STRIP AUTORICE

Suptilni, sanjivi svijet rastrojstva mlade autorice

06.01.2013 u 09:58

Bionic
Reading

Album 'Dermatillomania' Sare Divjak objavljen je u biblioteci 2X2 istoimenog nakladnika: svaki njezin strip bajkovita je razrada jedne neuroze

U domaćim knjižarama odnedavno se može kupiti debitantski strip album 'Dermatillomania' mlade autorice Sare Divjak, studentice animacije na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti koja je dosad već objavljivala u raznim zbirkama, no ovo joj je prva samostalna knjiga stripa.

Nakladnik 2X2 dosad je, osim 'Dermatillomanie', objavio dva crnohumorna, egzistencijalistička albuma splitske autorice Sonje Gašperov Sonječke. Za razliku od Sonječkinih neodoljivih 'grezih' likova, kadrove Sarinih stripova ispunjava jedna druga, nježnija suptilnost, atmosfera nalik na one u najljepšim tinejdžerskim sanjaricama, ali istovremeno i narativna i likovna zrelost, koju je mlada autorica dokazala suverenom primjenom različitih tehnika u svakom od šest stripova u knjizi.

Sam naslov albuma 'Dermatillomania', na prvoj stranici definiran kao 'poremećaj kontrole poriva obilježen opetovanom potrebom za čupkanjem vlastite kože, a osoba tim činom samoj sebi nerijetko nanese ozljede', upozorava na teme kojima će se Sara u knjizi baviti. Svaki njezin strip bajkovita je razrada jedne neuroze, često tek male opsesije (poput potrebe za spajanjem točaka na svemu što nas okružuje) koja određuje način na koji protagonisti vide svoju okolinu, što Sara vješto dočarava bez ijednog oblačića teksta.

Svim pričama zajednički su motivi bijega (često iz vlastita tijela) u svjetove mašte, istovremeno lijepe i zastrašujuće, u kojima se likovi osjećaju iskorijenjenima iz realne okoline s kojom se ponekad nisu u stanju suočiti. Pisana poezija pojavljuje se samo u jednom fotostripu, posljednjem poglavlju Sarine prve knjige, koje lijepo zaokružuje autorsku cjelinu.

Ako poželite bolje upoznati radove perspektivne mlade autorice, uputite se na njezin blog

Također, za slučaj da još nemate zidni kalendar za 2013., možete nabaviti tematski kalendar Wonder Woman, djelo 12 domaćih autorica među kojima je i Sara Divjak, a koje smo upoznali i u sveobuhvatnoj zbirci 'Ženski strip na Balkanu' u izdanju Fibre.