LOIS LANE

Supermanova djevojka - od dame u nevolji do vrhunske novinarke

24.03.2016 u 09:17

Bionic
Reading

‘Investigating Lois Lane: The Turbulent History of the Daily Planet's Ace Reporter’ zanimljiva je biografija poznate novinarke Lois Lane, ujedno i Supermanove djevojke. Knjigu je napisao američki povjesničar stripa Tim Hanley, a objavio Chicago Review Press

‘U svemiru punom superheroja Lois Lane se već 75 godina bori za istinu i pravdu na stranicama stripa ili na filmskom platnu, i to bez plašta ili kostima. Lois Lane je oduvijek bila primjer novinarskog integriteta, od trenutka kada su je 1938. stvorili Jerry Siegel i Joe Schuster do njezina najnovijeg pojavljivanja u dolazećem ‘Batman protiv Supermena’, te sve kroz izlaženja vlastitog stripa 26 godina, pojavljivanje u brojnim TV-serijama i filmovima. Ona je, naravno, i djevojka najsnažnijeg superheroja na svijetu. Ipak, povijest Lois Lane je prožeta tenzijama’, kaže u izdavačkom opisu knjiga Tima Hanleya ‘Investigating Lois Lane’, u kojoj se ovaj američki stripaš kao istraživački novinar zaputio u istraživanje života vjerojatno najpoznatije novinarke svijeta devete umjetnosti.

‘Investigating Lois Lane’ pokazuje i koliko je ova vrhunska novinarka bila ograničena stavljanjem isključivo u poziciju Supermanove velike ljubavi te da je trebalo vremena da njezine priče u stripu stignu do naslovnice fikcionalnog Daily Planeta, gdje je bila kolegica Clarka Kenta. Lane je kroz desetljeća uspjela postati ikona, smatra Hanley, te je nadišla rodno određene granice svijeta stripovskih superheroja.

Američki su kritičari odlično primili knjigu, pa tako AV Club o ‘Investigating Lois Lane’ piše da je ‘fantastična lekcija iz povijesti stripa’, ali i izvrsna analiza kako je Lane mijenjala uloge neustrašive istraživačke novinarke i dame u nevolji te koliko je na njezinu poziciju unutar stripa o Supermanu utjecao širi društveni kontekst. 'Hanley tematiku poznaje mnogo bolje nego drugi koji su pisali o stripovima te zna balansirati između dubinskog prepričavanja raznih pozadinskih priča i razjašnjavanja različitih zapleta i narativnih linija', dodaje AV Club i poručuje da je riječ o knjizi koja nije samo za ljubitelje stripova, nego za široku publiku.