NAGRADNJAČA

Subversive Festival vas nagrađuje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.05.2012 15:01
  • Objavljeno 14.05.2012 u 14:41
narodna_povijest_sad_a

narodna_povijest_sad_a

Izvor: Promo fotografije / Autor: VBZ

Tportal.hr i Subversive Festival poklanjaju svojim čitateljima knjige 'Pobunite se' autora Stephana Hessela, 'Narodna povijest SAD-a' autora Howarda Zinna i 'Up&Underground'.

'Pobunite se'
Stéphane Hessel
, devedesettrogodišnji heroj francuskog Pokreta otpora, diplomat te jedan od sastavljača UN-ove Opće deklaracije o pravima čovjeka, kratko, jasno i gromoglasno progovara pozivajući građane svijeta na otpor. Stojeći na braniku humanističkih i demokratskih principa Hessel zagovara nužnost dizanja vlastitog glasa, nužnost borbe protiv svih mogućih eksploatacijskih mehanizama koji, nauštrb prava naroda, rade u korist besprizornog bogaćenja manjine. Njegova teza bolno je jednostavna: ljudi smo, svi smo jednaki; moramo znati što nam po tome pravu pripada i, ništa manje važno – za to se, aktivnom participacijom, treba izboriti!

'Narodna povijest SAD-a'
Ova provokativna, snažna i iznimno važna knjiga kapitalno je djelo jednog od mogućih pristupa povijesti. Ta se 'narodna povijest' kloni navodno prijelomnih datuma, obljetnica i mitskih ličnosti te se usredotočuje na ono što srednjostrujaška historiografija u pravilu zanemaruje: permanentni konflikt između izrabljivača i izrabljenih, elita i onih izvlaštenih i obespravljenih. Dominantne narative američke, ali i najvećeg dijela ostalih nacionalnih historiografija – one o 'nacionalnom jedinstvu' i 'progresu' – Zinn dekonstruira te, širokim potezom ali uz mnoštvo detalja, raskrinkava kao jeftinu masku za klasni konflikt između elita i eksploatiranih. Taj se sukob, pokazuje Zinn, nalazi u samom temelju američkog projekta i kapitalističkog uređenja općenito, a s obzirom na potrebe, isti se u pojedinim razdobljima u većoj ili manjoj mjeri izmješta u rasni, rodni, vjerski ili koji slični manjinsko/identitetni spor. Osim što je, uz izniman korpus citirane literature i opsežno istraživanje arhivske građe, ponudio alternativnu, mnogo opipljiviju verziju povijesti onih ušutkanih devedeset i devet posto, Zinn je napisao i vrhunski ispripovijedanu, emfatičku anatomiju narodnog otpora – hrestomatiju dokaza da prava ne dolaze sama od sebe, nego se za njih valja izboriti.

Knjigu 'Narodna povijest SAD-'a osvojio je Vedran Damjančić.

Knjigu Up&Undergorund' osvojili su Nikolina Mamlić i Ivan Laić.

Knjigu 'Pobunite se' osvojili su:

Franjo Crnković
Marijan Grgić
Hrvoje Tadić
Marko Cindrić
Ivana Rončević

Dobitnici knjige podižu na INFO pultu Subversive Festivala, u kinu Europa.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi