EVOLUCIJA I EMPATIJA

Stvoreni smo da budemo ljubazni

02.01.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Empatija, suosjećanje i zahvalnost obično nisu vrline koje padaju na pamet kad je riječ o darvinizmu, evoluciji, prirodnoj selekciji. Nova istraživanja pokazuju kako je upravo kapacitet za uživljavanje u tuđe osjećaje odigrao glavnu ulogu u ljudskoj evoluciji

Karakteristike poput kompetitivnosti i sebičnosti ('sebični gen'), obično se vežu za 'preživljavanje najjačih' i podsjetnik su na djela engleskog znanstvenika Charlesa Darwina, autora prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira.

Psiholog Dacher Keltner s američkog sveučilišta Berkeley, u prvom danu 2015. podsjeća na to kako evolucija može potaknuti najbolje u ljudima te kako je i sam Darwin u svojim djelima to prepoznao. U Darwinovom djelu 'Podrijetlo čovjeka' ističe se kako je naš kapacitet za suosjećanje odigrao glavnu ulogu u ljudskoj evoluciji.

'Iskustvo i imitacija vjerojatno dovode do jačanja suosjećanja: vodi nas nada da će dobra djela biti uzvraćena, što dovodi i do ponavljanja kao i stvaranja navike. Zajednice u kojima su obitavali suosjećajni članovi najbolje su napredovale te su imale najveći natalitet', stoji u odlomku knjige.

U svojoj prethodnoj studiji Keltner pokazuje kako bogatstvo i moć dovode do opadanja empatije. Njegova predavanja o emocijama i sreći možete poslušati ovdje. Poslušajte njegovo predavanje o rezultatima novog istraživanja o empatiji.

Empatija i evolucija