PERFORMANS 'IZBORI'

Studenti odgovorili na krizu osječkog HNK

20.01.2014 u 09:58

Bionic
Reading

Studenti glumci druge i treće godine osječke Umjetničke akademije, svojom su današnjom 15-minutnom predstavom ispred zgrade osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) pod nazivom 'Izbori' pokazali što misle o politici i načinu rješavanja aktualne problematike u osječkom kazalištu.

Osam mladih glumaca i osam stolica na improviziranoj pozornici letjeli su s jedne političke pozicije na drugu, gurali se, prema potrebi i grlili, ali žestoko se borili isključivo za vlastite pozicije. Pokazali su kako se stvaraju neprincipijelne koalicije, daju prazna obećanja, padali i dizali se bez stida, ponovno smješkali i obećavali svojim biračima uvijek isto i bez pokrića.

Dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić Tomić istaknula je kako su studenti pokazali i hrabrost i volju da javno progovore o tome da osječko Hrvatsko narodno kazalište, ali i ostala hrvatska kazališta moraju biti izvan svake politike, isključivo u službi umjetnosti i građana. Pozvala je i studente drugih fakulteta i građane da progovaraju o problemima koji se tiču svakog pojedinca, te da budu korektivna snaga politici i danim obećanjima.

Na performansu pod nazivom 'Umjetnička akcija' nazočan je bio i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, ali nije davao izjave, već se novinarima obratio osječki dogradonačelnik Vladimir Ham. Odmah nakon predstave studenata i "stolica" Ham je rekao kako je "u stvarnosti još i gore". Pohvalio je ideju studenata glume da iskažu svoje mišljenje, istaknuvši kako su studenti uvijek bili na neki način avangarda društva, što se u Hrvatskoj već dugi niz godina ne osjeća.

Vezano za problematiku osječkog HNK, koji više od mjesec dana nema vodstvo, rekao je kako će se već sljedeći tjedan to razriješiti, te da u Ministarstvo kulture odlaze osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Okupljeni glumci osječke nacionalne kazališne kuće koji su primili plaću za prosinac nakon što je nalog za isplatu prošli tjedan potpisao gradonačelnik Vrkić, jer kazalište nema ni obnašatelja dužnosti oko kojega se Grad i Županija ne mogu dogovoriti, rekli su da su studenti pokazali pravu bit problema. Politika nas ne zanima, želimo raditi, poručili su.