'KOJA JE OVO DRŽAVA'

Stiže nova Brešanova komedija o Generalu, Ministru i bijesnim umirovljenicima

14.12.2018 u 10:51

Bionic
Reading

Novi film Vinka Brešana, komedija 'Koja je ovo država' premijerno će se prikazati 17. prosinca u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a u redovnoj distribuciji u kinima će biti od 3. siječnja 2019.

Radnja crne komedije 'Koja je ovo država' u 2020. u Hrvatskoj prati tri priče, čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se polako tijekom filma, a zaplet krene nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

'Film je pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati', stoji u najavi ove treće suradnje Vinka Brešana i Mate Matišića, koji potpisuje scenarij. Ranije je ovaj autorski dvojac radio na filmovima 'Nije kraj' i 'Svećenikova djeca'.

Koja je ovo država Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Brešanu, redatelju nekih od najnagrađivanijih i najgledanijih filmova od samostalnosti Hrvatske - 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svećenikova djeca' koje je u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi, ovo je šesti dugometražni uradak.

U nedavnom intervjuu za tportal o filmu 'Koja je ovo država' rekao je da je komedija apsurda kao i 'Kako je počeo rat na mom otoku', ali proizlazi iz druge emocije.

''Kako je počeo rat na mom otoku' vrijeme je optimizma, a 2018. jako dobro znamo gdje smo. U tom novom filmu pokušao sam prikazati apsurd života koji imamo ovdje i danas. Zato se tako i zove, 'Koja je ovo država'. Jutros sam čuo tu rečenicu. Netko je čitao novine, komentirao neku aferu i rekao: 'Pa koja smo mi država...' To ljudi stalno govore i taj sam osjećaj pokušao staviti na platno', rekao je Brešan.

Film je sniman u velikoj tajnosti na brojnim stvarnim lokacijama poput zatvora u Lepoglavi i Banskih dvora, a njegova promocija u Kulmerovim dvorima samo je jedan od poteza kojima se mrse granice između filma i okoline u kojoj živimo. 'Riječ je komediji u kojom možemo vidjeti sve što ne želimo vidjeti u Hrvatskoj', najavljeno je.

U filmu glume Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i drugi. Hrvatskog predsjednika glumi 'ikona europskog umjetničkog filma', poznati poljski glumac Daniel Olbrychski.

Nakon zagrebačke premijere u Kaptol Boutique Cinema, koja počinje u 20 sati, do početka kinodistribucije 3. siječnja, film 'Koja je ovo država' premijere će, uz prisustvo redatelja i ekipe, imati i u Rijeci i Splitu. U Rijeci će biti 18. prosinca u Art-kinu u 20 sati, a u Splitu 20. prosinca u Kinu Karaman u 20 sati.