MUŠKARCI.HR

Stiže muški odgovor na uspješnu predstavu '5žena.com'

  • Autor: V. I.
  • Zadnja izmjena 03.02.2017 14:25
  • Objavljeno 03.02.2017 u 14:25
  • +48
  • +45

Proba predstave 'Muškarci.hr'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Posavec

Nakon uspješne predstave 5žena.com u režiji Renea Bitorajca, Umjetnička organizacija Teatroman u partnerstvu sa Satiričkim kazalištem Kerempuh pripremila je i muški odgovor na ženska pitanja prema tekstu Teatromana. Premijera predstave Muškarci.hr, u režiji Marija Kovača, na Sceni Vidra (u Draškovićevoj 80) bit će održana 5. veljače u 20 sati

Vođeni redateljem Marijem Kovačem, glumci Goran Grgić, Boris Svrtan, Filip Detelić u alternaciji s Andrejom Dojkićem i Amar Bukvić u alternaciji sa Živkom Anočićem ne samo da će dati odgovor ženama, nego će brojnim duhovitim primjerima iz svakodnevnog života progovoriti o svojim frustracijama izazvanim ženskim ponašanjem prema njima, stoji u najavi Satiričkog kazališta Kerempuh.

Igrajući 'Muškarce.hr' temeljene na brojnim stereotipima, glumci će hrabro prokazati licemjerje u svakodnevnom i sveopćem propagiranju brisanja razlika između muškaraca i žena. Za muškarce u ovoj predstavi one su poželjne i kad izazivaju osjećaje neugode, a još više kad za posljedicu imaju osjećaj ugode.

Braneći se od stereotipa o muškarcima, glumci će svoje komplekse opravdavati obrambenim mehanizmima racionalizacije i projekcije (na žene, naravno). Stereotipe kao teme predstave nije potrebno nabrajati - dovoljno je reći da će ih većina biti pokazana u predstavi. Od 'Muškaraca.hr' gledatelji će dobiti upravo ono što očekuju: večernji bijeg od svakodnevnih problema, opuštanje, smijeh i vrhunsku kazališnu zabavu, stoji u najavi.

Naš odgovor njima

'Potaknuti predstavom '5žena.com', a pozivajući se na Zakon o ravnopravnosti spolova, članak 16., stavak 2. (Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način), smatramo svojom obavezom istupiti javno. Izražavamo svoje čuđenje time da mediji, rukovodeći se istim zakonom, članak 16., stavak 1., nisu smatrali svojom obavezom tijekom već tri godine zaštititi nas od objeda kojima obiluje gore navedena ženska predstava, čiji naziv više nećemo spominjati jer joj ne želimo raditi reklamu.

Nastup pet žena očit je primjer uznemiravanja s ciljem povrede muškog dostojanstva, poniženja i vrijeđanja te stvaranja neugode kod muškaraca u okvirima uže i šire društvene zajednice, a bojimo se i globalno. Ta predstava obiluje neistinama koje imaju jedini cilj - prikazati muškarce u negativnom smislu.

Zato smo nas četvorica odlučili predstavom reći pravu istinu o ženama, ali prije svega o nama samima, jer nam nije strano biti samokritičnima, i to: realno, logično, objektivno i argumentirano.

Svojim dolaskom na našu predstavu, bez obzira na to kojeg ste spola, pokazat ćete da zagovarate ravnopravnost spolova te razumijete i uvažavate razlike između muškaraca i žena koje naše živote čine dinamičnim i lijepim.

Nama muškarcima kod žena je važna samo jedna stvar... ljubav', rekli su o predstavi muškarci.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!