'PAD GONDOLINA'

Stiže još jedna nova-stara knjiga J.R.R. Tolkiena, prva u kojoj je pisao o Međuzemlju

16.04.2018 u 08:47

Bionic
Reading

Knjigu je uredio Tolkienov sin Christopher, a govori o junaku koji skriveni grad vilenjaka pokušava spasiti od potpunog uništenja zlih sila. Autor ju je napisao dok je bio u bolnici nakon bitke na Sommi

Jedini romani o Međuzemlju koji su objavljeni za Tolkienova života bili su 'Hobit' i trilogija 'Gospodar prstenova'. Britanski pisac preminuo je 1973., a njegov sin Christopher posvetio se organiziranju i objavi očevih preostalih romana. Dosad je, među ostalima, objavio 'Silmarilion' i 'Hurinovu djecu'.

'Pad Gondolina' govori o propasti skrivenog vilenjačkog grada koji uništava prvi mračni gospodar, posrnuli Vala po imenu Morgoth. Glavni junak je Tuor, koji na koncu iz grada bježi sa ženom Idril i sinom Eärendelom, važnim likom u 'Silmarilionu'. Knjiga se u knjižarama očekuje krajem kolovoza, a ilustracije za naslovnicu kreirao je Alan Lee, koji potpisuje i one za 'Gospodara prstenova' te za 'Hobita'.

  • +20
Scene iz trilogije 'Gospodar prstenova' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Priču je Tolkien napisao dok se u bolnici oporavljao nakon bitke na Sommi u Prvom svjetskom ratu. Ujedno je to prva knjiga u kojoj se spominje Međuzemlje te dijelovi čudesnog svijeta koji je Tolkien kasnije kreirao i kojim je očarao čitatelje.

Prošle godine sin mu je objavio djelo 'Beren i Lúthien', smješteno u Međuzemlje nekoliko stotina godina prije događanja u 'Gospodaru prstenova', a govori o ljubavi između čovjeka Berena i vile Lúthien. Tolkienu je priča bila omiljena i toliko važna da su na grobu njega i supruge uz njihova ugravirana i ta imena.