U NESKLADU S VREMENOM

Stephen King zabranio digitalizaciju najnovijeg romana

22.05.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Uskraćivanjem prava na digitalizaciju novog romana, svjetski poznat autor trilera i horora nada se da će njegovi obožavatelji poduprijeti rad lokalnih knjižara kojima prijeti propast

Iako je slavni američki pisac horora Stephen King bio online pionir te je digitalizirao svoje romane godinama prije nego što su izdavači uhvatili trend e-knjiga, u slučaju svog posljednjeg romana 'Joyland' inzistira na klasičnom načinu kupovine te zainteresirani čitatelji mogu potražiti tiskano izdanje u knjižari.

Podsjetimo, King je 2000. godine počeo objavljivati e-izdanja, čime je 'prestravio izdavačke kuće', prenio je u to doba The New York Times. Na svojim službenim stranicama ohrabrivao je čitatelje da kupuju knjige preko tada 'neuobičajenog modela', napisavši: 'Dragi prijatelji, upravo se otvorila mogućnost da postanemo najgora noćna mora velikih izdavača.'

Uskraćivanjem prava na digitalizaciju novog romana, King se nada da će njegovi obožavatelji poduprijeti rad lokalnih knjižara kojima prijeti propast. Time je dao svoju potporu nezavisnim izdavačima, odobrivši da 'Joyland' objavi Hard Case Crime, nezavisna izdavačka kuća koja se orijentirala uglavnom na izdavanje meko ukoričenih trilera. Time je King postao prvi svjetski poznati autor koji otvoreno zastupa 'anakronu' ideju o prednosti tiskanog pred online izdanjem.

Novu Kingovu knjigu, nastavak bestselera 'The Shining', pod nazivom 'Doctor Sleep', objavit će Scribner, kuća koja se ne libi i e-izdanja dugo očekivanog nastavka.