trg riječke rezolucije

Središte Rijeke postaje novo mjesto kulturnih događanja, među njima i onih iz programa EPK

24.06.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Trg Riječke rezolucije u središtu Rijeke bit će do kraja srpnja mjesto na kojemu će se izvesti niz kulturnih događanja, među kojima i oni iz programa EPK, najavio je u srijedu pročelnik odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar na konferenciji za novinare.

Tragali smo za primjerenom lokacijom za različite izvedbene formata i to na otvorenom prostoru, zbog epidemioloških uvjeta, rekao je Šarar. Tu ćemo organizirati što više događanja iz programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, među ostalim i otvaranje dječjeg festivala Tobogan, 16. srpnja te ćemo ovdje produžiti kazališnu sezonu do kraja srpnja, naveo je.

U petak, 26. lipnja, program na Trgu Riječke rezolucije počinje zborskim koncertom 'Bilo vavek veselo' posvećenom skladatelju i melografu Ivanu Matetiću Ronjgovu, najavio je intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević. Zborski koncert ponovit će se i dan poslije.

Riječki simfonijski orkestar sredinom srpnja održat će koncert na kojemu će izvesti Šostakovičevu 12. simfoniju i hrvatsku praizvedbu skladbe Johna Luthera Adams 'Become River', a krajem srpnja će s najistaknutijim opernim solistima riječkoga HNK izvesti gala koncert 'Nessun dorma' s popularnim opernim arijama.

Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić najavio je održavanje Festivala inkluzivne scene od 2. do 4. srpnja i program Port of Dance. U sklopu ovog programa na pet lokacija, uključujući Trg Riječke rezolucije, izvest će se pet plesnih predstava iz ovogodišnje izdanja festivala Spring forward, održanog u online izdanju.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka pridružuje se programu na trgu izvedbama svojih uspješnica, predstava 'Izgubljena priča: Ivica i Marica', 'Tri prašćića' i 'Koka Kokone'.

Na pitanje novinara pribojavaju li se koronavirusa, Marin Blažević kazao je da nema službene zabrane javnih događanja, te da je odlučeno da se program EPK nastavlja. 'U Zadru se nisu poštivala osnovne mjere, od postavljanja dezinficijensa do obaveznog razmaka među gledateljima. Naravno da se zaraza može dogoditi svakome, ali mjere treba poštivati', rekao je.