INOZEMNA IZDANJA

Srećko Horvat osvaja Europu

12.04.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Hrvatski teoretičar Srećko Horvat, autor više knjiga i pokretač sada već svjetski glasovitog Subversive Festivala, uskoro bi se mogao početi ubrajati među naše najprevođenije autore. Naime, njegovu knjigu 'Što želi Europa', napisanu u suradnji sa Slavojem Žižekom – za koju je predgovor napisao Alexis Tsipras – objavljuju ugledni nakladnici u Njemačkoj i Francuskoj

Srećko Horvat je pažnju domaće javnosti prvi put zadobio svojom knjigom 'Protiv političke korektnosti', koja je 2007. godine objavljena u uglednoj ediciji XX. vek iz Beograda, koju vodi Ivan Čolović. Horvat se tada uvjerljivo, argumentirano i nerijetko duhovito obračunao s pošasti političke korektnosti, objašnjavajući u osnovi da uljepšavanje diskursa ne vodi nužno k iskorjenjivanju predrasuda i diskriminacije, nego im kamufliranjem omogućava preživljavanje. Nakon toga je uslijedio niz knjiga na različite teme, nekih više, a nekih manje uspješnih, no proteklih se godina Horvat ponajviše posvetio organiziranju Subversive Festivala i poslu javnog intelektualca, smanjivši svoju spisateljsku produktivnost.

To će se ove godine promijeniti, o čemu svjedoče knjige koje su Horvatu već izašle ili trebaju uskoro izaći u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. U Njemačkoj je već objavljena 'Nach dem Ende der Geschichte' ('Nakon kraja povijesti'), proširena verzija izdanja Naklade Ljevak 'Pažnja, neprijatelj prisluškuje', knjige u kojoj je Horvat sakupio intervjue i razgovore koje je tijekom proteklih napravio s impresivnim nizom svjetskih intelektualaca. Osim neizbježnog Slavoja Žižeka, tu su između ostalih Amos Oz, Gayatri Spivak, Michael Hardt, Francis Fukuyama i mnogi drugi, a njemački nakladnik Laika Verlag knjigu reklamira s rečenicom da se tako raznoliko društvo rijetko kada može naći na istom mjestu.

Njemačko izdanje započinje originalnim Horvatom tekstom od pedesetak stranica, u kojem se analiziraju učinci i značenje pokreta Occupy i Arapskog proljeća. Srećko Horvat je ovu knjigu već predstavio na sajmu u Leipzigu, te sudjelovao u više javnih diskusija u Njemačkoj, u čemu mu zasigurno pomaže i odlično znanje njemačkog jezika.


No knjiga intervjua objavljena u Njemačkoj kod Laika Verlaga (među čije autore se, između ostalih, ubrajaju i Samir Amin i Alain Badiou) tek je najava još zanimljivijeg štiva, nove Horvatove knjige napisane zajedno sa Slavojem Žižekom. Riječ je o djelu 'Was will Europa', čiji se izlazak na njemačkom govornom području očekuje do 1. srpnja, tempiran za konačni ulazak Hrvatske u EU. U Francuskoj donekle izmijenjeno izdanje izlazi do kraja kolovoza, i to kod nakladnika Éditions Lignes, koji objavljuje autore poput Foucaulta i Guattarija. Očekuje se i izlazak knjige u Velikoj Britaniji.

U knjizi 'Was will Europa' Horvat i Žižek se bave analizom aktualnog stanja na Starom kontinentu, te pokušavaju u svemu tome pozicionirati suvremenu ljevicu. Žižek ovako objašnjava sadržaj knjige: 'Kasno u svojem životu, Freud je postavio famozno pitanje 'Was will das Weib?' (tj. 'Što želi žena?'), priznajući svoju zbunjenost u suočavanju sa ženskom seksualnošću. Slična zbunjenost se pojavljuje danas, kada postkomunističke zemlje koje ulaze u Europsku uniju – u koju i kakvu Uniju ulaze? Godinama plediram za obnavljanje 'ljevičarskog eurocentrizma'. Direktno rečeno, želimo li živjeti u svijetu u kojem je jedini izbor između američke civilizacije i nadolazeće kineske, autoritarno-kapitalističke? Ako je odgovor 'ne', jedina alternativa tome je Europa.'

Predgovor Horvatovoj i Žižekovoj knjizi napisao je poznati grčki političar i jedan od vođa suvremene europske ljevice Alexis Tsipras, koji kaže da je 'uništenje Grčke postalo model za cijelu Europu', te postavlja pitanje želi li Europa takvu budućnost. Tako se može reći da se u knjizi 'Was will Europa?' okuplja raznolika i zanimljiva trojka autora, za koje Horvat kaže da su prvenstveno protiv tzv. Trojke (odnosno MMF-a, Europske centralne banke i ovakve EU).