'OČEVIDNIK' I 'ZAMOLNICA'

Srbi bijesni zbog pohrvaćenja 'vojvođanskog jezika'

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 15.09.2011 17:14
  • Objavljeno 15.09.2011 u 17:14
srbija srpska zastava

srbija srpska zastava

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Filip Brala

Uz probleme s Kosovom, naše istočne susjede zabrinjava i stanje u Vojvodini. Naime, duhove u Srbiji uznemirili su izrazi 'zamolnica', 'osobni list' i 'izvod iz očevidnika', koji su se pojavili na obrascima Pokrajinskog fonda Vojvodine za mirovinsko i invalidsko osiguranje

Tamošnji lingvisti tvrde da je riječ o 'perfidnom pohrvaćenju srpskog jezika', a radikal Aleksandar Martinović čitav slučaj smatra skandaloznim jer mu sporni dopis sliči na 'Tuđmanov politički novogovor'.

U dopis koji je na adresu Povijesnog arhiva u Čačku stigao iz Pokrajinskog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Novom Sadu stoji: 'Nadležan organ socijalnog osiguranja obratio se zamolnicom ovoj službi da se za gore imenovanog dostavi pregled penzijskog staža koje se priznaje za penziju. Molite se da ovoj službi dostavite prepis osobnog lista ili izvod iz očevidnika', stoji u spornom dopisu.

Srpski lingvisti tvrde da sporne riječi, 'zamolnica' i 'očevidnik' kao ni pojam 'osobni list', nisu dio srpskog književnog jezika. Kako javlja Press radi se o uvođenje novog 'vojvođanskog jezika', koji se već koristi i u službenim dokumentima pokrajinskim institucijama Vojvodine koji su ovjereni žigom.

Načelnik Odjela za mirovinsko i invalidsko osiguranje Mile Ćulibrk, koji je potpisao dopis, tvrdi da ne zna od kuda su se te 'nesrpske' riječi našle na obrascu.

'Očigledno da se u spomenutom slučaju radi o hrvatiziranju jezika. Riječi 'zamolnica', 'osobni list' i 'izvod iz očevidnika', nisu sastavni dio srpskog jezičkog standarda niti su dio aktivnog leksičkog fonda. Netko tko je pravio ovaj obrazac očigledno se poigrao i ubacio hrvaštinu u službenu korespondenciju', rekao je za Press profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić.

'VOJVOĐANSKI JEZIK HRVATSKA JE VARIJANTA SRPSKOG'

Predsjednik Udruženja Ćirilica, Dragoljub Zbiljić, pak smatra da se u Vojvodini već dulje vrijeme događa zatiranje ćirilice i pohrvaćenje srpskog jezika s ciljem stvaranja novog 'vojvođanskog jezika' koji bi ličio na hrvatsku varijantu srpskog jezika.
- 'Pokatoličenje Srba je proces koji se provodi već tisuću godina. Srbima se latinica nameće još od 1060. godine, a najveće 'latiničenje' Srba dogodilo se u periodu između 1961. i 1978. godine. Ovo sada je posljednja faza 'latiničenja' Srba u Srbiji', tvrdi Zbiljić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi