U ČAST VASKA LIPOVCA

Splitsko 'Plavo stablo' za protutežu Kerumovim spomenicima

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 14.07.2011 10:15
  • Objavljeno 14.07.2011 u 09:11
Plavo stablo Vasko Lipovac Split 28

Plavo stablo Vasko Lipovac Split 28

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Povodom obilježavanja 80. obljetnice rođenja i 5. obljetnice smrti splitskog velikana likovne umjetnosti Vaska Lipovca, u srijedu, 13. srpnja, svečano je predstavljena skulptura i grafike 'Plavo stablo'
Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

'Plavo stablo' postavljeno je na početku Vukovarske ulice, samo dvadesetak metara od ateljea velikog umjetnika, koji je u posljednje vrijeme otvoren za javnost. Skromna svečanost koju je organizirala obitelj tim povodom pretvorila se u likovni događaj mjeseca.

Na ulici i na malom prostoru ispred ateljea se okupilo nekoliko stotina poštovatelja opusa Vaska Lipovca, a nakon predstavljanja skulpture, održan je i mali blues koncert na otvorenom.

Dojmljiv odaziv građana vjerojatno je i refleksija žučnih polemika koje se posljednjih dana vode u Splitu povodom spomeničkih ambicija trenutačnog splitskog gradonačelnika. Postavljanje Lipovčeve skulpture dobar je primjer promišljanja kako oplemeniti i druge dijelove grada, a ne baviti se uvijek samo Rivom, prostorom koji je definiran. Splitski kvartovi i suburbija vape za kulturnim i likovnim sadržajem i ništa se konkretno ne poduzima u tom smjeru. 'Plavo stablo' zapravo je presedan u tom smislu, ali i dobar primjer za buduće inicijative.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!