RADNIČKO VIJEĆE I SINDIKAT

Splitski HNK: Zatražena smjena Dinka Bogdanića

17.12.2015 u 23:01

Bionic
Reading

Radničko vijeće splitskog HNK i Sindikat radnika u kulturi suglasili su se u četvrtak da će zatražiti smjenjivanje Dinka Bogdanića, v.d. ravnatelja splitskog Baleta, zbog incidenta s rumunjskom balerinom Alexandrom Berteaom, izvijestio je Hrvatski helsinški odbor.

Izvršni odbor HHO-a, kao institucije koja djeluje u prostoru zaštite ljudskih prava, u priopćenju ističe potporu naporima da se 'raščisti s neprofesionalnim i neprihvatljivim ponašanjem Dinka Bogdanića', kojega se proziva za rasističke i seksističke ispade prema rumunjskoj balerini.

Incident se dogodio početkom prosinca na pokusu 'Orašara', kad je Bogdanić Alexandru Berteu vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Osobe koje su bile na probi kažu da je nakon toga razbio mikrofon te nastavio vikati na plesače zatečene njegovim ponašanjem,

Rumunjska balerina zbog neprimjerenog ponašanja i vrijeđanja Bogdanića je prijavila Sindikatu HNK te o incidentu obavijestila rumunjskog veleposlanika, koji se službeno obratio intendantu Goranu Golovku te Ministarstvu kulture.

Intendant Golovko najavio je da će sutra predložiti sankcije protiv Bogdanića na sastanku Kazališnog vijeća.

HHO u priopćenju navodi kako bi cijeli incident vjerojatno bio zataškan da se u priču nisu upleli mediji, misli i da je "netko organizirao protuudar u nekim medijima". U njima je, navode, osvanulo nekoliko anonimnih dopisa u kojima se negiraju navodi Alexandre Bertea.

''Drugarska' podrška Bogdaniću ide toliko daleko da se pojedini roditelji, čije kćerke pohađaju Baletni studio, javljaju anonimnim pismima u kojima s oduševljenjem pišu o Bogdaniću kao rukovoditelju', kažu u HHO-u te ocjenjuju kako 'sve to djeluje isuviše prozirno i podsjeća na vremena za koja smo vjerovali da su iza nas'.