WIKILEAKS O NOBELOVCU

Solženjicin je bio veliki poklonik Putina

02.12.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Na internetskoj stranici WikiLeaks objavljene su tajne bilješke američkog ambasadora u Rusiji koji je četiri mjeseca prije smrti nobelovca Aleksandra Solženjicina s njime razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u toj zemlji navevši da je veliki poklonik premijera Vladimira Putina

Četiri mjeseca prije smrti, Aleksandar Solženjicin, jedan od najistaknutijih boraca protiv sovjetskog totalitarizma, odao je priznanje Vladimiru Putinu kao političaru koji za Rusiju čini više od svojih prethodnika Borisa Jeljcina i Mihaila Gorbačova, prenosi Guardian.

Američki ambasador William Burns posjetio je Solženjicina u travnju 2008. nakon čega je svoje bilješke o nobelovcu koji je emigrirao iz Sovjetskog saveza 1974. i u Rusiju se vratio 20 godina kasnije poslao u Washington.

'Solženjicin, koji će napuniti 90. godina ovoga prosinca, lošeg je zdravlja. Zbog moždanog udara, lijeva mu je ruka oduzeta, ali njegova legendarna energija ostala je netaknuta; jasno govori i aktivno je uključen u dnevne događaje', stoji u Burnsovim zapisima iz 2008. objavljenim na WikiLeaksu.

Solženjicin je usporedio Gorbačova, Jeljcina i Putina zaključivši da su pod Putinovom vlašću stanovnici ponovno otkrili kako je to osjećati se Rusom. Književnik je priznao da i dalje postoje mnogi problemi, među ostalim velike razlike između ruskih bogataša i siromašnog stanovništva. Predsjednika Dmitrija Medvedeva ocijenio je simpatičnim mladićem koji popravlja štetu učinjenu Rusima tijekom Sovjetskog Saveza.

Piščevo neprijateljstvo prema sovjetskom režimu bilo je očekivano vrlo izraženo, objavljeno je na WikiLeaksu, te se bojao da mlade generacije nemaju svijest o opasnostima totalitarnog režima.