RAZOTKRIVANJE U KINU EUROPA

Šojat -Kuči o nagrađivanom romanu 'Unterstadt'

22.10.2010 u 15:31

Bionic
Reading

U sklopu Frakturine tribine Razotkrivanje 26. listopada u 19 sati bit će predstavljena knjiga 'Unterstadt' Ivane Šojat-Kuči u kinu Europa

Ivana Šojat-Kuči govorit će o svom romanu 'Unterstadt' za koji je dobila nagradu Vladimir Nazor te ovih dana i nagradu Ksaver Šandor Gjalski. Autorica će se progovoriti o sudbini građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku, o povijesti, traumama i prešućivanjima.

Kroz obiteljsku priču pratimo sudbine četiriju generacija žena od početka do kraja dvadesetog stoljeća. Isprepleću se njihove propale iluzije, odgoj djece te povijesni događaji koji ih nemilice šibaju.

Ivana Šojat-Kuči stvara svijet pun detalja i nijansi, njezini glavni i sporedni likovi živopisni su, prepuni mana i vrlina, složeni i višedimenzionalni što djelu daje okvir realnosti. Kroz likove žena u obitelji i sukob generacija autorica prikazuje svijet u kojem se često zahvaljujući bizarnim igrama sudbine i krivo odabranim kartama događaju najgore ili najbolje moguće stvari.

No osnovna tema koja se provlači kroza sve generacije i sve likove skrivanje je od prošlosti, od događajâ, njihovo prešućivanje koje neminovno dovodi do trauma i nerazumijevanja. Autorica je rođena 1971. u Osijeku. Objavila je roman 'Šamšiel', zbirkepriča 'Kao pas', 'Mjesečari', 'I past će sve maske' te zbirke poezije 'Hiperbole','Uzne­senja', 'Utvare' i 'Sofija plaštevima mete samoću'.

Kao i na dosadašnjim tribinama, razgovor će voditi Srećko Horvat.