izabran je i vd intendanta

Smijenjen je intendant splitskog HNK-a: Za opoziv Srećka Šestana glasala je većina vijećnika

15.09.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Srećko Šestan više nije intendant splitskog HNK, a vd. intendanta do izbora novog je splitski glumac Vicko Bilandžić

Još jučer je splitsko Gradsko vijeće najavilo da će na današnjoj sjednici donijeti odluku o smjeni intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Srećka Šestana, a sada se to i ostvarilo. Na održanoj sjednici odlučeno je da Srećko Šestan više nije intendant splitskog HNK. Većina članova Gradskog vijeća bila je za njegovu smjenu, a odmah je izabrani vd intendanta te tu dužnost sada obnaša Vicko Bilandžić.

Za smjenu Šestana glasovalo je 19 vijećnika splitskog Gradskog vijeća, dok je protiv te odluke bilo deset vijećnika, piše Slobodna Dalmacija. Također se navodi kako je Šestan nakon smjene zahvalio vijećnicima, izrazio žaljenje što nisu nastavili dosadašnju suradnju, ali i dodao kako se nada da će se u budućem postupku poštovati zakonska procedura.

S druge strane, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razmotrit će zahtjev za razrješenjem intendanta HNK Srećka Šestana, kada i ako ga dobije od splitskoga Gradskog vijeća, poručuju iz Ministarstva te podsjećaju da je ministrica više puta istaknula da njegov mandat smatra uspješnim.

Ministrica će zahtjev razmotriti te donijeti odluku sukladno ovlastima propisanima Zakonom o kazalištima, odgovorili su u četvrtak iz Ministarstva kulture i medija na upit Hine.

Odluku o Šestanovom razrješenje donijelo je splitsko Gradsko vijeće nakon što mu na sjednici u kolovozu nije usvojilo Izvješće o ostvarenju programskog i financijskog poslovanja HNK za 2021. godinu, a prema Zakonu o kazalištima tu odluku treba potvrditi ministar kulture.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ministrica već više puta iznijela stav da se treba s dostojanstvom i profesionalno ocjenjivati rad kulturnih institucija prvenstveno vodeći računa o poštivanju svih propisa i o umjetničkim postignućima.

Jednako tako, dodaju, ministrica je više puta javno istaknula da mandat intendanta Šestana smatra uspješnim te da u javnosti nisu izneseni argumenti koji bi to osporili, kako u smislu poslovanja tako i u smislu umjetničkih postignuća.

Napominju i da je osnivač HNK Split već trebao raspisati redoviti natječaj za izbor intendanta, s obzirom na to da Šestanu četverogodišnji mandat istječe sljedeće godine u srpnju iduće godine.

Zakon o kazalištima, podsjećaju, propisuje da se natječaj za novog intendanta mora raspisati godinu dana prije isteka mandata te da je to Zakonom propisano upravo zbog toga što je novom intendantu potrebno razdoblje od barem godinu dana kako bi pripremio svoj program.