traži obrazloženje Kazališnog vijeća

​Intendant splitskog HNK Srećko Šestan tvrdi kako nema argumenata za njegovu smjenu

10.08.2022 u 09:22

Bionic
Reading

​Intendant splitskog HNK Srećko Šestan još uvijek nije dobio obrazloženje Kazališnog vijeća koje mu je odbilo programsko i financijsko izvješće zbog čega je predložilo njegovu smjenu, o kojoj će na sjednici u četvrtak odlučivati splitsko Gradsko vijeće

Kazališno vijeće je prošle srijede na noćnoj e-sjednici također predložilo da umjesto njega v.d. intendanta bude glumac Vicko Bilandžić.

​"Nisam dobio obrazloženje, ali sam vidio da postoji neko objašnjenje u materijalima za sjednicu s kojima se apsolutno ne slažem", rekao je Šestan.

Kaže da nemaju nikakve argumente s obzirom da je na Kazališnom vijeću prihvaćen financijski dio tog izvješća koji zajedno s programskim dijelom čini jedinstveni dokument.

"Programski nije prihvaćen uz obrazloženje da nismo ispunili broj predstava koji je naznačen u programskom i financijskom okviru iz 2018. godine", rekao je Šestan.

Još smo uvijek u pandemiji, dodao je, zbog čega argumenti Kazališnog vijeća da nisu izveli dovoljan broj predstava i da su mijenjali naslove na svoju ruku ne stoje i nemaju nikakvog opravdanja.

Podsjeća da je staro Kazališno vijeće prihvaćalo tromjesečna izvješća gdje su naznačeni razlozi zašto se pojedine predstave nisu mogle održati ili su morali promijeniti naslove zbog pandemijskih uvjeta.

Kaže da je u cijeloj toj priči apsurdno da su mu na zadnjoj, regularnoj, sjednici Kazališnog vijeća održanoj par dana prije one noćne, elektronske sjednice prihvatili sezonski izvještaj za 2021. i 2022. godinu, potom dokument izvješća o prvih šest mjeseci ove godine, kao i izvješće za drugi kvartal.

Tvrdi kako apsolutno nema argumenata za njegovu smjenu i da ništa od toga nema utemeljenja u zakonu.

Upitan stoji li iza svega aneks ugovora ugovora o radu ravnatelja Opere Jure Bučevića iz 2020. a kojim mu je intendant Šestan obećao radno mjesto dirigenta nakon prestanka mandata, odgovara kako to nije problem jer taj aneks nije konzumiran niti je na snazi.

Dodaje kako ne može shvatiti motive, no kako sve izgleda politika u tome ima svoje prste.

Podsjeća da je u 2021. godini bilo više od 200 dana zabranjeno izvoditi složena glazbeno-scenska djela, postojala je apsolutna zabrana korištenja male scene, gledališta su bila i do sedam kvadrata, ali ipak su igrali, no napominje da se prodor korone nije mogao spriječiti u ansambl.

Predsjednica Kazališnog vijeća HNK Split Magdalena Nigoević rekla je da je njihov stav da ne izlaze u medije, te da dva dana prije Gradskog vijeća ne želi davati izjave.

Samo je kratko dodala da se sve dogodilo još u travnju na njihovoj sjednici, te je taj zapisnik Kazališnog vijeća vrlo jasan.

"Mi samo čekamo da se grad konsolidira, pa da to ide na Gradsko vijeće", rekla je Nigoević.

O mogućoj smjeni Srećka Šestana očitovala se i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je među ostalim rekla da je smjena intendanta HNK Split "donesena staljinističkom metodom".

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak ustvrdio je kako moguća Šestanova smjena nije politička i kako o tome isključivo odlučuju Kazališno vijeće i Gradsko vijeće, a da je Kazališno vijeće predložilo Gradskom da se ne usvoji programsko i financijsko izvješće o radu HNK Split.

Kazališno vijeće je prošle srijede na noćnoj e-sjednici zatražilo smjenu intendanta HNK Split i ravnatelja Splitskog ljeta Srećka Šestana. Po statutu kazališta u tom slučaju treba postojati prijedlog v.d.- a u slučaju da sadašnji intendant bude smijenjen, te je predložen glumac Vicko Bilandžić.

O povjerenju intendantu Srećku Šestanu odlučivat će u četvrtak vijećnici grada Splita na sjednici Gradskog vijeća.