TRAKAVICA TEK POČINJE

Splitsko gradsko vijeće sutra će razriješiti intendanta HNK Šestana, Obuljen Koržinek najavila da će spriječiti smjenu

14.09.2022 u 13:04

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće na svojoj sutrašnjoj sjednici trebalo bi donijeti odluku o smjeni intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Srećka Šestana, no to bi mogao biti tek početak trakavice budući da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek već najavila da takvu odluku neće potvrditi

Dapače, slučaj prijeti prerasti u otvoreni obračun jer u Ministarstvu kulture po svemu sudeći namjeravaju omogućiti Šestanu nastavak rada, dok splitska gradska vlast, kako neslužbeno doznajemo, razmišlja da u tom slučaju kazalištu barem djelomično uskrati financiranje.

Od ukupnog proračuna od oko 55 milijuna kuna HNK se s preko 80 posto financira upravo iz splitskog gradskog proračuna, dok Ministarstvo kulture za njegove programe dodjeljuje tek nekoliko milijuna kuna godišnje. No unatoč tome, ministrica kulture po zakonu ima ovlast spriječiti imenovanje ili razrješenje njegovog intendanta.

Šestan je trebao biti razriješen na sjednici Gradskog vijeća još u travnju ove godine, posljednjoj uoči raspada vlasti, no zbog nedostatka kvoruma nije se ni odlučivalo o ovoj točci dnevnog reda. Pretpostavlja se da je upravo to jedan od razloga nedolaska vijećnika HDZ-a, te da su time željeli spriječiti odlučivanje o intendantu bliskom toj stranci.

Gradsko vijeće odbilo usvojiti Šestanov izvještaj o programskom i financijskom poslovanju, kazališno vijeće predložilo njegovu smjenu

Nakon novih izbora Gradsko vijeće je u kolovozu ove godine odbilo usvojiti Šestanov izvještaj o programskom i financijskom poslovanju, a kazališno vijeće je potom u rujnu predložilo njegovu smjenu i imenovanje glumca Vicka Bilandžića za vršitelja dužnosti intendanta.

'Ovo je staljinizam! Imati sjednicu Kazališnog vijeća 3. kolovoza, usred Splitskog ljeta i usred noći - to jednostavno nije dostojno nacionalne kazališne kuće', burno je tada reagirala ministrica kulture i najavila da će po prvi put iskoristiti svoje ovlasti i spriječiti smjenu. To je dodatno potvrdila u izjavi prije desetak dana.

Osim neusvajanja njegovih izvještaja, što je formalan povod za smjenu, Šestanu se prigovara zbog neobičnog aneksa ugovora o radu ravnatelja Opere Jure Bučevića, člana Kerumove Hrvatske građanske stranke, kojim mu je zagarantirano radno mjesto u kazalištu i nakon što mu istekne mandat. Aneks je potpisan upravo na dan kada se u Gradskom vijeću odvijala koalicijska drama između tada vladajućih HDZ-a i HGS-a i često se proglašavao klasičnim primjerom političke trgovine.

Ugodan život intendanta Šestana

Ovog tjedna vijećnik Mosta otkrio je da i sam Šestan ima takav ugovor, ali i brojne druge pogodnosti: uz bruto plaću od 22.930,80 kuna uvećanu za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, on ima ovlasti i privilegije u rangu najviših državnih dužnosnika: naknadu za odvojen život od obitelji u visini od 2 tisuće kuna mjesečno, pravo na smještaj za vrijeme trajanja mandata na račun kazališta, službeno vozilo 24 sata dnevno, pune naknade za putne troškove i dnevnice za službena putovanja u Hrvatsku i inozemstvo, te pravo smještaja uz punu naknadu u hotelima sa 4 zvjezdice.

Šestanovi zagovaratelji tvrde da je ovaj ugovor o radu vrlo sličan, ukoliko ne i jednak, ugovorima njegovih prethodnika.

Po dosadašnjoj praksi, odluke o imenovanjima ili smjenama intendanata nacionalnih kazališnih kuća uglavnom bi prolazile tako što bi ih ministrica kulture potvrdila, ili bi ih prešutjela, što ima jednak učinak. Međutim, sutrašnja odluka o Šestanovoj smjeni - koja bi s obzirom na omjer snaga trebala glatko proći - koncipirana je tako da stupa na snagu tek nakon što je potvrdi ministrica kulture. Ivica Puljak i suradnici očito žele istjerati Ninu Obuljen Koržinek na čistac.

Prijetnja da će se, u slučaju zaštite Šestana obustaviti financiranje HNK Split, zasad je samo teoretska - no o njoj se itekako razmišlja. 'Ukoliko želi odlučivati o kazalištu, onda neka financira njegov rad', kratko je za tportal kazala osoba iz splitske gradske vlasti.