POSLASTICA NA PIF-U

Slovensko lutkarstvo na razmeđi tradicije i suvremenosti

13.09.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Slovenska lutkarska umjetnost starija je od stotinu godina, a od marioneta koje su dominirale njegovim ranim razdobljem do približavanja suvremenim europskim i svjetskim tendencijama, lutkarstvo je u Sloveniji prešlo dug put obilježen mješavinom tradicionalnog i modernog

'Kad god pripremamo međunarodni festival ili gostujemo negdje na zapadu, uvijek poželimo da smo 'suvremeniji'.

S druge strane, kad god idemo gostovati na istok, zadovoljno se smješkamo – ipak smo suvremeniji', rekao je u razgovoru za Hinu ravnatelj Lutkovnog gledališča Ljubljana (LGL) Uroš Korenčan. 'Znači, sve je nekako kao uvijek, nalazimo se negdje na propuhu različitih tendencija i kulturnih politika', dodao je Korenčan.

Prva lutkarska predstava postavljena je u Sloveniji prije više od sto godina - povijest slovenskog lutkarstva počinje 1910, kada je slikar Milan Klemenčič, službeni 'otac' slovenske lutkarske umjetnosti, u svojem ljubljanskom stanu utemeljio, na tradiciji talijanskog i njemačkog lutkarstva, Malo marionetno gledališče.

Od tada do danas lutkarstvo je u Sloveniji prešlo dugačak put evolucije, koji obuhvaća razdoblje njegova procvata u sklopu slovenskog Sokola (između dvaju svjetskih ratova, do 1939. u toj su zemlji u okviru Sokola djelovala čak 43 kazališta lutaka) - preko Partizanskog lutkarskog kazališta koje je 1944. pokrenuo kipar Lojze Lavrič, do utemeljenja današnjeg LGL-a 1948.

U povodu obilježavanja stote godišnjice od postavljanja prve lutkarske predstave u Sloveniji, organizirana je putujuća izložba '100 godina slovenske lutkarske umjetnosti' koja u sklopu 47. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF upravo gostuje i u Zagrebu.

Početkom godine LGL je počeo ponovno izdavati specijaliziranu reviju za lutkarstvo 'Lutka', oba teatra imaju turneje u inozemstvu i vežu se u partnerstva s partnerima u Europi. Pored mariborskog i ljubljanskog kazališta lutaka, na sceni je snažan i nezavisni Mini teatar, koji je također jedan od suorganizatora izložbe, uz LGL i slovenski centar UNIMA.

Predstava je na repertoaru PIF-a u srijedu, 17. rujna, na sceni Kulturnog centra Travno.