REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Slovenci su prvaci Europe u kulturnom uzdizanju, Hrvatska prilično zaostaje

 • Autor: Mija Pavliša
 • Zadnja izmjena 22.08.2017 15:53
 • Objavljeno 22.08.2017 u 15:44
Kazalište Koper, predstava Totalno

Kazalište Koper, predstava Totalno

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jaka Vermuž/Kazalište Koper

Prema rezultatima koje je objavio Europski statistički ured, stanovnici Slovenije najmarljiviji su posjetitelji kulturnih događanja, a Hrvatska je ispod europskog prosjeka

Posjećenost kulturnih događanja poput kazališnih predstava, baleta ili koncerata u europskim zemljama mjerena je tijekom 2015. prema kriteriju koliko je stanovnika tijekom godine bilo na nekom kulturnom događanju četiri ili više puta. Ispitivano je stanje u 28 država Europske unije te u četiri zemlje Europe koje nisu članice. Prosjek za EU iznosi 13,6 posto.

Prema rezultatima, Slovenija je najkultiviranija zemlja među članicama Europske unije, u kojoj je čak 27,7 posto stanovništva bilo četiri ili više puta tijekom godine na baletnoj ili dramskoj predstavi ili pak na koncertu. Nakon Slovenije slijede Luksemburg, Finska i Austrija s rezultatima iznad 20 posto.

Sloveniju je ipak preskočila Švicarska (37 posto) te Island (32,9 posto stanovništva često posjećuje predstave), no kako te zemlje nisu članice EU-a, nisu ni posebno istaknute u zaključcima istraživanja. Od zemalja koje nisu članice ispitivano je stanje još u Norveškoj i Srbiji, a dok sjevernoeuropska zemlja ima kulturnih 23,6 posto, u Srbiji je tek 7,8 stanovnika zadovoljilo zadani kriterij.

 • +9
 • +6

Koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a na Trgu kralja Tomislava spektakl je koji je u Zagrebu gledao velik broj ljudi, no očito nedovoljan da bi Hrvatska bila iznad europskog prosjeka

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Na dnu ljestvice su, od članica EU-a, Bugarska (6,7 posto), Rumunjska (6,7 posto), Grčka (4,6 posto) i Poljska (3,7 posto), a izjašnjavanje stanovnika Hrvatske pokazuje da je tek 10 posto stanovnika četiri ili više puta tijekom godine prešlo prag nekog kazališta ili koncertne dvorane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • observer8

  22.08.2017 17:12

  Pohvalno za naše susjede. Pogledajte korelaciju posjećivanja kulturnih priredbi i razvijenosti ekonomije. Pametnome dosta. S nekritčnima i neukima se lako barata.

 • pajdolino

  22.08.2017 20:00

  Uopće me ne iznenađuje, da ovu temu skoro nitko ne komentira. Time se samo potvrđuje naslov članka. Nakon više od četvrt stoljeća samostalne države Hrvatska je sve dalje od umišljene tvrdnje, da se vratila europskoj civilizaciji, kojoj navodno pripada (od stoljeća sedmog, zar ne?). Umjesto da od ...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi