dodjeljene nagrade

Slikar Matko Vekić osvojio je Grand Prix 6. bijenala slikarstva, nagrađen je još niz autora

03.12.2021 u 14:13

Bionic
Reading

O nagradama je odlučivao odbor u kojemu su bili Snježana Pintarić (MSU), Miroslav Gašparović (MUO), Tomislav Buntak (HDLU), Josip Zanki (HDLU), Zlatan Vrkljan (ALU)

Akademski slikar Matko Vekić osvojio je Grand Prix šestog izdanja Bijenala slikarstva, tradicionalne manifestacije Hrvatskog društva likovnih umjetnika koja se može razgledati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika do 5. prosinca.

Vekić je na bijenalu sudjelovao s pet slika iz ciklusa 'Arhipelag', predstavljenog ove godine na istoimenoj izložbi u MSU koja je obilježila čitavu izlagačku sezonu u Hrvatskoj, ističe se u obrazloženju nagrade Slavko Kopač Grand Prix (25 tisuća kuna).

'Sama ideja Bijenala slikarstva je predstaviti i nagraditi slikare i slikarice koji su na poseban način obilježili dvogodišnje razdoblje što je upravo nagrađeni umjetnik, slikar Matko Vekić kroz izložbenu aktivnost kao i djelima izloženim na 6. bijenalu slikarstva na najbolji slikarski način predstavio stručnoj i širokoj javnosti', dodaje se.

O nagradama je odlučivao odbor u kojemu su bili Snježana Pintarić (MSU), Miroslav Gašparović (MUO), Tomislav Buntak (HDLU), Josip Zanki (HDLU), Zlatan Vrkljan (ALU).

Dobitnik Nagrade za mladog umjetnika Bijenala slikarstva (20.000 kuna) je Nikola Pjevačević, akademski slikar koji se predstavio na više izložbi u prošlom dvogodišnjem razdoblju.

Nagrađen je za slike i slikarsku cjelinu koja prezentira njegova trenutna umjetnička istraživanja, monokromatski pejzaž pun atmosfere reprezentativnih dimenzija.

Za radove nastale tehnikom akrila na iverici 'My heros' i 'Kad smo bili tri moja brata i ja' iz 2020. Stručno vijeće Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb dodijelilo je Ivici Malčiću MSU nagradu - samostalnu izložbu u galeriji MSU u 2023., za vrijeme trajanja sljedećeg Bijenala slikarstva .

Vijeće je prepoznalo Malčićev kontinuirani rad na razvoju posve autorskog i samosvojnog vokabulara proširenog slikarstva te umjetnikov duhovit, ironičan i samoironičan pogled na svijet i britko komentiranje uvjeta umjetničke proizvodnje koje potom umješno transformira u radove bogate heterogenim kulturološkim registrima.

Stručno vijeće Nacionalnog muzeja suvremene umjetnosti dodijelilo je Nikoli Pjevačeviću NMMG nagradu, koja uključuje samostalnu izložbu u galeriji Josip Račić u idućoj godini, za vrijeme trajanja Bijenala.

Vijeće smatra kako se nagrađeni autor izdvaja se iz heterogene produkcije ovogodišnjeg Bijenala moćnim i dimenzijama respektabilnim monokromnim poliptihom – velom zagrobnog života iz ciklusa 'Smiraj'.

Odbor za dodjelu nagrada 6. bijenala slikarstva dodijelilo je i Cloverfield nagradu - samostalnu izložbu u Galeriji Cloverfield, Iris Jambrek, umjetnici koja 's lakoćom i ozbiljnošću izvedbe intrigira'.

Nagradu reGALERIJA, koju dodjeljuje reGALERIJA tvrtka u vlasništvu Regeneracije d.o.o. dobiva Aleksandar Bezinović, za rad 'Zona udobnosti'.

Iz mnoštva zanimljivih radova na izložbi izdvojen je rad koji bi mogao odlično funkcionirati kao tepih koji će se, najavljeno je, prema njegovom motivu izraditi od prirodnih i udobnih materijala.

Nagrada Vladimir Dodik Trokut, Iva Vraneković - umjetnici umjetniku dodjeljuje se na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnog filantropa.

Na temelju odluke odbora tri jednakovrijedne nagrade (11.111 kuna i samostalna izložba u galeriji Karas) dobili su Luka Kušević, Jurica Pušenjak i Đuro Seder.

Seder je nagrađen za 'beskompromisnu mladost i radost stvaranja u kojoj ta ista ljubav od neprestane radosti i mladosti pobjeđuje apsolutno sve nalik na Beethovenovu Odu radosti'.

Kušević je dobio nagradu jer 'svojim delikatnim lirskim načinom slikanja pokazuje da je pjesnik slikarstva i da ta materija lirske fluidnosti itekako može biti prisutna u rigidnoj tehnologiji i tehnologiji rigidnosti razmišljanja tzv. tehnološkog naprednog i rigidnog svijeta.'

Pušenjak je izabran za angažiran narativ (pohvalnog provokativnog karaktera nalik na Sex Pistolse) koji, napomenuo je filantrop, shvaća, mada osobno ne dijeli njegov svjetonazor.

Unutar glavne selekcije i dodatnih izložbenih programa na Bijenalu je predstavljeno više od 100 umjetnika različitih generacija, od debitanata do akademika, a postavljena je i gostujuća izložbe irskih umjetnika 'Dubliners'.