'NAPUŠTENA'

Skulptura Ivana Meštrovića u Christie'su prodana za 2,5 milijuna kuna

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 29.11.2019 10:22
  • Objavljeno 29.11.2019 u 10:21
Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Ivana Meštrovića, bila je na aukciji

Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Ivana Meštrovića, bila je na aukciji

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Barbara Vujanović

Marmorna skulptura Ivana Meštrovića 'Napuštena' postigla je cijenu od čak 2,5 milijuna kuna na aukciji u Parizu

Marmorna skulptura Ivana Meštrovića 'Napuštena' prodana je u aukcijskoj kući Christie's u Parizu za vrtoglavih 331,6 tisuća eura, oko 2,5 milijuna kuna.

To je čak šest puta veći iznos od procjenjenih 30 do 50 tisuća eura za 57 centimetara visoku skulpturu koja se smatrala izgubljenom, a u javnosti je bila izložena samo dva puta na izložbama u Beču 1908. i 1910. godine.

'Ne bih rekla da je Ivan Meštrović zaboravljen, prisutan je na aukcijama, a ovo je lijep iznos, s obzirom na materijal, izvrsnost i jedinstvenost djela. Kamo sreće da mu cijena naraste do iznosa kakve postižu njegovi strani suvremenici' kazala je za Slobodnu Dalmaciju Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Ivana Meštrovića, koja je zajedno sa Sandrom Grčić Budimir, ravnateljicom Muzeja Ivana Meštrovića, bila na aukciji u Parizu.

Skulptura je ranije bila u vlasništvu talijanske kraljevske obitelji, u kolekciji talijanska kraljice Jelena Savojske (1873-1952), a aukcijska kuća Christie's navodi kako ju je kraljica vjerojatno kupila izravno od samog kipara. Prije udaje za talijanskog kralja Vittoria Emanuela III., kraljica Jelena Savojska, je bila crnogorska princeza Jelena Petrović Njegoš, kćer crnogorskog kneza Nikole Petrovića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!