28. srpanj

Šibenik Dance Festival: Stiže izraelska plesna kompanija Kibbutz

20.07.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Izraelska plesna kompanija Kibbutz (KCDC) gostovat će u petak, 28. srpnja na Šibenik Dance Festivalu na Tvrđavi sv. Mihovila s predstavom "Asylum" koreografa Ramija Be'era, s kojom je prošloga tjedna gostovala na pariškom ljetnom festivalu Paris l'Eté.

Kako se ističe u najavi, u predstavi "Asylum" Be’er preispituje pojmove kao što su identitet, otuđenost, potlačenost, diskriminacija, dominacija, sloboda, pripadnost, imigracija, domovina, čežnja i dom. Po njegovim riječima, ti su pojmovi egzistencijalno relevantni za svakog čovjeka, ma gdje se on nalazio u prostoru i vremenu.

Be'erovi su roditelji preživjeli holokaust te u Izraelu osnovali kibuc u kojemu on i danas živi. Odrastao je okružen umjetnošću i rano se počinje baviti plesom, a od 1996. godine umjetnički je direktor Plesne kompanije Kibbutz koja ove godine slavi 50. obljetnicu.

Nastup u Šibeniku, koji se naslanja na jubilej KCDC-a, treće je gostovanje te plesne kompanije u Hrvatskoj. Nakon nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, nastup Kibbutza u Šibeniku bit će prvi u našoj zemlji na pozornici pod vedrim nebom.

"Očekujemo atmosferu koja oduzima dah! Tvrđava sv. Mihovila je veličanstvena! Bit će nam to uistinu posebna pozornica za nastup s pogledom na more", rekao je Yoni Avital, direktor međunarodnih komunikacija KCDC-a.

Kibbutz Contemporary Dance Company uzor je mnogim plesnim umjetnicima diljem svijeta, a njegove nastupe ne prate samo poznavatelji plesne umjetnosti, već i oni koji tek upoznaju njezinu ljepotu. Postav KCDC-a tehnički je besprijekoran i fizički eklektičan, a krasi ga jedinstven dinamični senzibilitet, ističu se u priopćenju.

Festival se organizira u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik.