KULTURNA OLIMPIJADA

Shakespeare dogodine u hip-hop verziji

27.09.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Londonsko kazalište Globe iduće će godine u sklopu Kulturne olimpijade na nekonvencionalan način predstaviti Williama Shakespearea, čije će komade, među ostalim, izvoditi na znakovnom jeziku, maorskom jeziku i u hip-hop verziji

Globeov program 'Globe to Globe' ('kazalište Globe - svijetu') dio je svjetskog festivala posvećenog Shakespeareu (World Shakespeare Festival) koji će u 70 predstava i jednoj izložbi u British Museumu okupiti tisuće izvođača iz svih dijelova svijeta.

Festival organizira 'Royal Shakespeare Company' iz Stratford-upon-Avona u sklopu Kulturnog festivala London 2012., koji se organizira u povodu Ljetnih olimpijskih igara.

Shakespeareova djela izvodit će se na četrdesetak jezika, a među najavljenim predstavama je i komedija 'Izgubljeni ljubavni trud' na znakovnom jeziku u izvedbi londonske kazališne družine 'Deafinitely Theatre'. 'Q Brothers' iz Chicaga pobrinut će se za drsku hip-hop izvedbu 'Othella', a 'Cymbelinea' će izvesti skupina iz Južnog Sudana. Na festivalu će, među ostalima, kazališne skupine iz Srbije, Albanije i Makedonije izvesti po jednu od tri povijesne drame o Henriku VI., usredotočene na engleske ratove dviju ruža u 15. stoljeću.

Rawiri Paratene, zvijezda filma 'Whale Rider' iz 2002., producent je novozelandske verzije 'Troila i Kreside' upotpunjene tradicionalnim ratničkim maorskim plesom hakom, tradicionalnim maorskim waiata pjesmama te drugim aspektima maorske kulture.

Unatoč šarolikosti jezika na kojima će se izvesti Shakespearova djela, neće biti engleskih podnaslova, koje organizatori smatraju 'nepotrebnim odvraćanjem pozornosti'.

Današnje kazalište Globe, punog imena 'Shakespeareovo kazalište Globe' (Shakespeare's Globe Theatre), izgrađeno je na mjestu drvenoga elizabetinskog kazališta, izgrađenog 1599. u Southwarku, uz Temzu. Kazalište je izgorjelo, a njegova točna lokacija nije bila poznata sve do 1989., kada su otkriveni ostatci temelja. Novi Globe izgrađen je po elizabetinskome planu i otvoren je 1997. godine.