SUPRUGA PODNIJELA USTAVNU TUŽBU

Šest godina nakon smrti, Šuvar osuđen zbog satire

02.04.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Pokojni Stipe Šuvar krajem prošle godine osuđen je jer je 1994. u svom listu Hrvatska ljevica objavio satirični tekst, a nasljednica njegove firme koja je izdavala list, supruga Mira Šuvar, tužiteljici i bivšoj kazališnoj kritičarki Vjesnika Mariji Grčičević mora isplatiti gotovo 30 tisuća kuna odštete za duševne boli

Potkraj prošle godine odlukom predsjednice sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Vesne Skerlev potvrđena je presuda sutkinje Općinskog suda u Zagrebu Ane Ćurković-Dražić iz 2006. kojom je pokojni Stipe Šuvar kriv zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva tužiteljice Marije Grgičević.

Šuvar je u svom listu Hrvatska ljevica 1994. objavio satirički tekst 'Jazavac pred sudom preimenovane povijesti' u kojem je autor potpisan pseudonimom Joža Jazavac o bivšoj kazališnoj kritičarki Vjesnika Mariji Grgičević napisao da je 'Hrvatina u ženskom izdanju', 'kulturna seljačina', 'velikohrvatska gospa' i 'najnovija jazavčarica', piše Slobodna Dalmacija.

Tekstom objavljenim pod egidom 'Humoreska' Joža Jazavac osvrnuo se na tekst Marije Grgičević objavljen u Večernjem listu 1994. godine, a u kojem je autorica pišući o preimenovanju zagrebačkog kazališta Jazavac u Kerempuh, pisala o nužnosti promjene imena kazališta budući da ono asocira na 'Jazavac pred sudom', književno djelo pisca srpske nacionalnosti Petra Kočića. Za Kočića je, prenosi Slobodna, napisala da je 'velikosrbin' i 'naš dušmanin'.

Dakako, radilo se o vremenu općenacionalne histerije u Hrvatskoj, pa je i autorica prozvana u tekstu Šuvarovog lista odlučila na sudu zatražiti naknadu za duševne boli koju i dobiva nakon 16 godina.

U međuvremenu, vlasnik firme koja je izdavala Hrvatsku ljevicu Stipe Šuvar umro je, a njegova udovica i nasljednica firme mora platiti odštetu tužiteljici. Na presuđenih 20 tisuća kuna dolazi još skoro deset tisuća sudskih troškova.

U telefonskom razgovoru za tportal.hr, novinarka Mira Šuvar kazala je da su preko odvjetnika Čede Prodanovića podnijeli ustavnu tužbu.

'Šokirana sam presudom jer nisam ni znala da se to još vodi. Iako smo podnijeli ustavnu tužbu, to ne odlaže izvršenje presude koja znači katastrofu za moju firmu. Riječ je o maloj izdavačkoj kući koja jedva preživljava', ispričala je Mira Šuvar i dodala da su u ustavnoj tužbi naveli mnogobrojne propuste koji su se dogodili tokom sudskog procesa, pa i to da nju kao nasljednicu vlasnika tužene firme nitko nije zvao na razgovor o slučaju.

Kako je ispričala Mira Šuvar, Hrvatska ljevica u kojoj je objavljen tekst deset godina preživljavala je bez ijedne kune dotacija iz državnog fonda.

Upitana da komentira situaciju u Hrvatskoj u kojoj se sa 16 godina odmaka presuđuje zbog satiričkog teksta, Mira Šuvar kazala je da bi danas tako mogli biti osuđeni brojni autori satiričnih i humorističnih tekstova. Osvrnuvši se na razloge tužbe, kazala je da ovo nije prvi takav slučaj.

'Moj pokojni suprug je već morao platiti Ivanu Bobetku skoro sto tisuća kuna jer je objavio tekst o zločinima u Sisku, a tada smo morali skupljati dobrotvorne priloge da bismo nadoknadili kaznu. Kasnije su o tom slučaju pisali i mnogi drugi', zaključila je Šuvar.