ZA NEPRETENCIOZNU PUBLIKU

Serijal 'Breaking Bad' postaje opera

21.10.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Nakon uspješne operne adaptacije bestselera 'Alkemičar' iz 2009., Sung Jin Hong, umjetnički direktor njujorške kazališne skupine One World Symphony, najavio je adaptaciju hit serijala Vincea Gilligana, koja će imati premijeru u siječnju 2014. godine

'Nikad nisam vjerovao da ću dočekati dan kad Perez Hilton, holivudski celebrity bloger i tračer, izvještava o novostima u svijetu - opere. Ipak, čak je i on prošlog tjedna izvijestio da Sung Jin Hong, umjetnički direktor male njujorške kazališne skupine One World Symphony, planira realizirati opernu verziju sad već legendarnog serijala Vincea Gilligana 'Breaking Bad', s naglaskom na epizodu 'Ozymandias'', napisao je Clemency Burton-Hill, kolumnist BBC-a, koji istražuje jesu li adaptacije pop kulturnih uradaka budućnost opere.

'Snobovi koji zastupaju elitni pristup klasičnoj glazbi, sigurno će promatrati tu najavu kao cinični pokušaj da se publiku, koja inače ne bi ni primirisala operi, namami u dvoranu velikim hitom. To je više od unovčenja nedavne televizijske uspješnice, već je dio novog trenda popularizacije opere', konstatirao je.

One World Symphony već se okušao u opernoj prezentaciji glazbe bendova Coldplay, Beatles i U2 na drugačiji način, koju izvode uz klasike poput Holsta i Straussa. Hongova uspješna adaptacija iz 2009., bestselera 'Alkemičar' Paula Coelha, osvojila je publiku i kritiku nepretencioznošću pristupa i vrhunskim glazbenom izvedbom.

'Kao mnoge tradicionalne opere, 'Breaking Bad' istražuje duboku krizu ljudskih emocija tijekom pritisaka i represija, bilo da su društvene, ekonomske, političke ili duhovne. Publika je intenzivno uključena u sadržaj priče i transformaciju likova i kompleksnosti zapleta. Glavni likovi u 'Elektri' primjerice, polako se transformiraju iz junaka u antijunaka. U svim noir narativima, sjeme preobrazbe pažljivo je posađeno unaprijed, a kad strateški dolazi od 'berbe', plodovi ispadaju daleko iznad naših očekivanja. U tome je i ključ preobrazbe Waltera Whitea u Heisenberga. Zbog toga je 'Breaking Bad' idealan za operu', objasnio je Hong za New York Times te dodao da će 'Breaking Bad - Ozymandias' imati premijeru u siječnju 2014. godine.

Također je dodao da bi u publici najradije vidio glavnog glumca serijala Bryana Cranstona i autora Vincea Gilligana.

'Ovo djelo namijenjeno je svima koji vole snažne glazbene izvedbe koje inspiriraju na promjene. Ako su vam dosadili napuhani, pretenciozni operni koncerti, ovo je baš za vas', zaključio je Hong.