PEPELJUGA DOBILA KONKURENCIJU

Senzacionalna zbirka 150 novih bajki

26.06.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Zbirka bajki njemačkog povjesničara Franza Xavera von Schönwertha bila je pohranjena u arhivu u Regensburgu te je ponovno otkrivena nakon 150 godina

Novi svijet magije, čudnovatih životinja, hrabrih mladih prinčeva i zlih vještica ponovno je izašao na svjetlo dana, nakon otkrivanja jedinstvenog arhiva.

Priče iz kolekcije zapravo su sačuvani mitovi, legende i bajke koje je okupio lokalni povjesničar Franz Xaver von Schönwerth (1810–1886) u bavarskoj regiji, otprilike u isto vrijeme u koje su slavna braća Grimm sakupljala bajke koje su postale sastavni dio opće kulture diljem svijeta.

Von Schönwerth je proveo nekoliko desetljeća istražujući i prikupljajući priče od lokalnog stanovništva, radnika i seljaka koji su prenosili iskustva o običajima, tradicijama, povijesti te je pismeno bilježio njihove usmene predaje.

'Nigdje u cijeloj Njemačkoj nitko se ne bavi prikupljanjem folklora toliko predano i precizno te s tolikom empatijom kao Von Schönwerth', napisao je 1885. Jacob Grimm, koji je u preporučio povjesničara čak i kralju Maximilianu II. od Bavarske, kao 'jedinu dostojnu zamjenu za njega i njegova brata'. Također, suvremeni znanstvenici smatraju njegovu zbirku jednom od najznačajnijih kolekcija na njemačkom.

Von Schönwerth je napravio kompilaciju svojih radova i bilješki 'Aus der Oberpfalz – Sitten und Sagen', objavljenu u tri dijela 1857., 1858. i 1859., međutim knjiga nikad nije postigla značajan odjek i pala je u zaborav.

Erika Eichenseer, kustosica kulture u Oberpfalzu, tijekom proučavanja arhiva, naišla je na njegove radove, od kojih su mnoge priče u potpunosti nove, nikad dosad zabilježene u europskim zbirkama bajki. Eichenseer je objavila selekciju odabranih priča iz Von Schönwerthe kolekcije. Jedna od njih je bajka o djevojci koja bježi od vještice pretvarajući se u jezero. Vještica je pronalazi i sjeda na nju, ispija svu vodu iz jezera, proždire svoju mladu žrtvu, koja zatim koristi nož da izreže put iz vještičjeg trbuha.

No kolekcija, osim nepoznatih priča, sadrži i bajke na kojima su odrasle generacije djece: Pepeljugu i Matovilku

Eichenseer tvrdi da njegova zbirka nije namijenjena isključivo djeci.

'Glavna svrha bilo je pomaganje mladima da se snađu pri izazovima odrastanja, uz prikaze opasnosti i problema koji su savladani vrlinama, razboritošću i hrabrošću', objasnila je kustosica.